Biden-botrány - a titkosított dokumentumok mellett gyanús pénzek is felmerülnek

amerikai félidős választások, választás, Biden,  vote politics Horizontal PORTRAIT-AMERICAN SHOT
US President Joe Biden speaks during a rally for gubernatorial candidate Wes Moore and the Democratic Party on the eve of the US midterm elections, at Bowie State University in Bowie, Maryland, on November 7, 2022. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Penn Biden Center, ahol titkosított dokumentumokat találtak, egy "sötét pénzes rémálom" - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

A sötét pénz a politikai csoportoknak juttatott olyan adományokat jelenti, amelyeket olyan adományozóktól kapnak, akiknek a kilétét nem hozzák nyilvánosságra, és amely forrásokat a választások befolyásolására használnak fel. A sötét pénz jelentős befolyást gyakorolhat a választásokra, különösen akkor, ha a „független kiadásokat" - általában Super PAC-ként, vagyis szuper politikai akcióbizottságkéntjellemzett - csoportok használják fel, amelyeknek jogilag megengedett, hogy korlátlan mennyiségű hozzájárulást fogadjanak és költsenek el - írja a Tűzfalcsoport.

Az agytröszt, ahol Biden ügyvédei az Obama által irányított Fehér Házhoz köthető titkosított anyagokat találtak, a Biden-kormányzat mecénásaként működik, ami sokak szerint felveti a gyanúját annak, hogy a szervezet több tízmilliós adományokat kapott névtelen kínai adományozóktól.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja, hogy Biden elnök alelnöki éveiből származó „kis számú" (azért kíváncsiak vagyunk, hogy ez pontosan mit jelent) titkos dokumentum hogyan került a nevét viselő washingtoni agytröszthöz - erősítette meg a Fehér Ház 2023. január 9-én. Egy másik iratcsomót egy további helyszínen találtak meg, erről pár nappal később, 2023. január 11-én érkeztek hírek.

A Pennsylvaniai Egyetem közhiteles nyilvántartások szerinttöbb mint 30 millió dollárt kapott kínai adományozóktól nem sokkal azután, hogy 2017-ben bejelentették a Penn BidenCenter for Diplomacy and Global Engagement (Penn BidenKözpont a Diplomácia és a Globális Elkötelezettségért) létrehozását, amely Joe Biden irodájaként működött, mielőtt elnökké választották volna.

„A Penn Biden Center egy sötét pénzes, forgóajtós rémálom, ahol külföldi versenytársak, például Kína dollármilliókat adományozott az egyetemnek, hogy hozzáférhessenek a jövőbeli magas rangú tisztviselőkhöz" - mondta Tom Anderson, a virginiai székhelyű National Legal and Policy Center kormányzati integritási projektjének igazgatója. A Fox News-on Karl Rove republikánus kampánystratéga is keményen kritizálta Bident.

A Pennsylvaniai Egyetem 2014 és 2019 júniusa között összesen 54,6 millió dollárt kaszált Kínából származó adományokból, ebből 23,1 millió dollárt névtelen adományoktól 2016-tól kezdődően, a közhitelesnyilvántartások szerint.

A legtöbb névtelen adomány azután érkezett, hogy az egyetem 2017 februárjában hivatalosan bejelentette, hogy létrehozza a Bidenről elnevezett tudományos központot, akinek éppen akkor ért véget az alelnöki megbízatása Barack Obama alatt. Az agytröszt vezetése mellett Bident az iskola professzorává is kinevezték.

Az elitegyetemek közé sorolt intézmény 2017-ben 15,8 millió dollár névtelen kínai adományt kapott, és egy 14,5 millió dolláros adományt 2018 májusában, három hónappal a központ megnyitása után - derül ki a feljegyzésekből.

„A Penn Biden Center soha nem kért vagy kapott semmilyen ajándékot semmilyen kínai vagy más külföldi szervezettől" - mondta a Pennsylvaniai Egyetem szóvivője. „Valójában az egyetem soha nem kért semmilyen ajándékot a központ számára. A 2017-es alapítás óta három kéretlen ajándék érkezett (két adományozótól), amelyek együttesen 1100 dollárt tettek ki. Mindkét adományozó amerikai. A Penn Biden Center költségvetésének száz százaléka az egyetem forrásaiból származik."

A központ a honlapján nem tüntetik fel az ösztöndíjasaikat vagy adminisztrátoraikat, és a szervezet nem rendelkezik külön pénzügyi nyilvántartással. A Penn Biden Center a Pennsylvaniai Egyetem égisze alatt működik, és küldetése, hogy „polgártársainkat bevonja a világ alakításába, miközben biztosítja, hogy a globális elkötelezettségből származó előnyöket széles körben megosszák" - olvasható a központ honlapján.

Eközben a Penn Biden Center korábbi ösztöndíjasai és adminisztrátorai közül többen is jelenleg kulcspozíciókat töltenek be a Biden-kormányzatban.

Michael Carpentert, a Penn Biden Center korábbi ügyvezető igazgatóját 2021-ben az Egyesült Államok bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (OSCE, EBESZ) delegált nagykövetévé nevezték ki. Antony Blinkenkülügyminiszter szintén rövid ideig az agytröszt igazgatója volt, mielőtt 2021 januárjában csatlakozott a Biden-kormányzathoz. Blinken ezt megelőzően Biden 2020-as kampányának politikai tanácsadója volt.

Juan Sebastian Gonzalez, aki 2018 áprilisától 2020 szeptemberéig volt a központ vezető munkatársa, a LinkedIn-oldala szerint az elnök különleges asszisztense és a Fehér Ház nyugati féltekéért felelős nemzetbiztonsági igazgatója.

A központban lévő titkosított anyagokat Biden személyes ügyvédei fedezték fel 2022. november 2-án, amikor „egy zárt szekrényben elhelyezett aktákat pakoltak össze, hogy felkészüljenek az irodahelyiségek kiürítésére" - áll Richard Sauber, az elnök különleges tanácsadójának nyilatkozatában.Sauber szerint Biden „2017 közepétől a 2020-as kampány kezdetéig", vagyis 2019 áprilisáig használta a washingtoni irodahelyiséget.

Mivel a titkosított iratokat a félidős választások előtt egy héttel találták meg, számtalan kérdést vet fel, hogy az esetet miért csak most hozták nyilvánosságra – többek között azt is, hogy ezzel nem befolyásolták-e a választásokat.

Miután Bident 2020-ban elnökké választották, a Penn BidenCenter részéről úgy nyilatkoztak, hogy az „teljesen függetlenül fog működni a Biden-kormányzattól". Hát persze! - írja a lap.