Az uniós biztos szerint Horvátország, Bulgária és Románia készen áll a schengeni csatlakozásra

Horizontal ILLUSTRATION POLICE PATROL BORDER EUROPEAN UNION EUROPE POLICE OFFICER BORDER GUARD ANIMAL DOG LOGO CUSTOMS BORDER CROSSING POINT
A general view of the Sculeni border crossing point from Romania to the Republic of Moldova taken on January 18, 2011. Hungary, the EU's current president, said on January 14 it supported bids by Bulgaria and Romania to join Europe's borderless 25-nation Schengen zone, despite French and German opposition. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Margarítisz Szkínász a tagállamok belügyminisztereinek tanácskozását megelőzően hangsúlyozta, hogy a három ország minden feltételt teljesített, mindent megtett, sőt - mint mondta - többet is tett a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozásért, mint amennyit az Európai Unió megkövetelt. Azt mondta, hogy

a schengeni bővítéssel kapcsolatos, egyes tagállamok részéről fennálló aggályok politikai jellegűek.

Ezek a hangok - szavai szerint - két egyszerű tényt hagynak figyelmen kívül. Azt, hogy az Európai Unió gyengébb a schengeni bővítés elmaradásával, valamint azt, hogy a schengeni térség kibővítése jobb és hatékonyabb határellenőrzést eredményez.

A három ország felvétele a schengeni övezetbe garanciát jelent a határok hatékony védelmére

- jelentette ki.

- fogalmazott. Szkínász végezetül reményét fejezte ki, hogy a "józan ész és a nyitott gondolkodás fog érvényesülni" az uniós tanácsülésen, és a tagországok csütörtökön, vagy a következő napokban hozzájárulnak mindhárom ország schengeni csatlakozásához.

Ylva Johansson belügyi biztos érkezésekor azt mondta: reméli, hogy a tanács előrelépést tesz az uniós migrációs és menekültügyi paktum még az év vége előtti elfogadása érdekében. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a meglévő migrációs szabályokat, köztük az illegálisan érkezők pontos regisztrációjára vonatkozó előírásokat minden tagállam betartsa.

Nancy Faeser német belügyminiszter Brüsszelben a tanácsülést megelőzően újságíróknak nyilatkozva azt közölte: országa támogatja Bulgária, Horvátország és Románia csatlakozását a schengeni térséghez. Hozzátette, Németország nem ért egyet Ausztria ellenállásával, mely szerint Bécs a migrációs válságra hivatkozva nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter érkezésekor azt mondta, országa számára rendkívül fontos az uniós határok védelme. Úgy vélekedett, Horvátország, Bulgária és Románia képes a határok ellenőrzésének biztosítására, továbbá mindent megtettek és minden feltételt teljesítettek a schengeni csatlakozás érdekében, ezért Franciaország nem ellenzi felvételüket az övezetbe.

A schengeni övezetnek 22 uniós ország, valamint 4 nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein tagja.