Elítélték egy náci koncentrációs tábor 97 éves titkárát, több mint 10 ezer ember halálában találták bűnösnek

A stutthofi tábor fogolybarakkjairól készült korabeli felvétel
A stutthofi tábor fogolybarakkjairól készült korabeli felvétel
Vágólapra másolva!
Több mint 10 ezer, a nácik által a II. világháború idején elkövetett emberölésben való közreműködésben találta bűnösnek a bíróság Németországban a most 97 éves Irmgard Furchner-t. Furchner az egykori stutthofi koncentrációs tábor SS-parancsnokának titkára volt. A település ma Lengyelország területén található Sztutowo néven. Ennek közelében, Danzig - a mai Gdansk - városától nagyjából 35 kilométerre működött a tábor, mely az első német koncentrációs tábor volt, melyet a német határokon túl állítottak fel, megszállt területen. Egyben ez volt az utolsó tábor, melyet a szövetségesek a háború végén, május 9-én felszabadítottak.
Vágólapra másolva!

Imgard Furchnert az illetékes német tartományi bíróság 10.505 ember meggyilkolásában a koncentrációs táborban, valamint öt gyilkossági kísérletben mondták ki bűnösnek. A bírósági eljárás több mint egy éven át tartott. Az ítélet szerint a 97 éves vádlott két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott - írja a Sky News a dpa német hírügynökségre hivatkozva.

Az ügyészek állítása szerint a 18 évesen titkári munkát vállaló nő 1943 júniusa és 1945 áprilisa között "segítette a tábor vezetőit a táborba hurcoltak szisztematikus megölésében azzal, hogy a táborparancsnokságon gyors- és gépíróként dolgozott."

A 97 éves vádlottról az egyik tárgyalásán készült felvétel:

Furchner védőügyvédei a felmentését kérték a vádak alól, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékok nem támasztják alá minden kétséget kizáróan, hogy Furchner tudott a táborban tervszerűen zajló gyilkosságokról. Így pedig nem vonható büntetőjogi felelősségre.

A vádlott a meghallgatások során jórészt megtagadta a válaszadást a kérdésekre, de záróbeszédében azt mondta, sajnálja a történteket, és sajnálja, hogy akkoriban a táborban volt.

Egy, a tábor borzalmait túlélő ugyanakkor azt nyilatkozta a Sky News-nak, hogy "lehetetlennek" tartja azt az állítást, hogy az egykoron titkárnőként ott dolgozó nem tudott arról, mi zajlik a kerítréseken belül. Manfred Goldberg szerint az áldozatok holttestét a táboron keresztül, nyíltan, mindenféle leplezés nélkül szállították el, így kizártnak tartja, hogy a tábor parancsnokságán dolgozók nem tudtak arról, mihez járulnak hozzá munkájukkal.

A táborba a kutatások szerint nagyjából 100 ezer embert hurcoltak el létesítése után 1945-ös felszabadításáig, és legalább 60 ezren haltak meg az ott lezajló szervezett gyilkosságokban a népirtás részeként.

A stutthofi tábor fogolybarakkjairól készült korabeli felvétel Forrás: Wikipedia

A második világháború végének általános zűrzavarában sok magas rangú náci vezető menekült külföldre, mások pedig észrevétlenül visszatértek a háború előtti polgári életükhöz.

Ettől függetlenül a háborús bűnösök felkutatása és felelősségre vonása folyamatosan zajlott az elmúlt évtizedekben, melynek új lendületet adtak a német törvények változásai az elmúlt években.

Ezt követően számos, már a 80-as, 90-es éveiben járó személyt állítottak bíróság elé, főként az egykori koncentrációs táborok őreit, illetve az ott dolgozó korábbi alkalmazottakat. A vád általában háborús bűnök elkövetése volt ellenük. Egy német történészprofesszor ugyanakkor úgy véli: a mostani, a 97 éves Furchner ellen lezáruló per "valószínűleg az utolsó a náci háborús bűnök miatti perek sorában."