Felrobbant Berlin legnagyobb akváriuma - videó

Vágólapra másolva!
Megsemmisült pénteken Berlinben a német főváros egyik fő turisztikai látványossága, az AquaDom nevű egymillió literes akvárium.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb szabadon álló, henger alakú akváriumaként számon tartott tartály egyelőre ismeretlen okból megrepedt, majd összetört, így

másodpercek alatt az összes víz kiömlött mind az 1500 tengeri hallal együtt.

Az ezer tonna súlyú sós vízzel együtt kiöntött halak majdnem mind elpusztultak, csak az a néhány maradt életben, amely az akvárium belsejében futó látogatólift bejárata melletti apró medencében vagy a pinceszinten felgyülemlett vízben landolt.

A 82 méter magas üvegtartály a DomAquarée nevű épület fedett belső udvarán állt. Az udvar egyben az épületben működő szálloda előcsarnoka. Az eset kora reggel történt. A vendégek elmondása alapján egy hangos csattanás hallatszott,

először azt hitték, hogy bomba robbant, mivel üvegek és egyéb törmelékek kerültek át az előcsarnokba

- írja a Metro.

A tűzoltóság első adatai szerint csupán ketten sérültek meg, ők is csak könnyebben.

A német főváros keleti részének központjában, az egykori Kelet-Berlin centrumában fekvő Alexanderplatz mellett álló épület földszintjén súlyos károk keletkeztek.

A víz a környező utcákat is elárasztotta.

Az akrilüvegból készített ezer köbméteres tartály az első vizsgálati eredmények szerint anyagfáradás miatt semmisült meg. Bűncselekményre utaló jeleket nem tártak fel.

A környéket lezárták, a szállodát kiürítették. A mentésben száz tűzoltó vesz részt.

Az akváriumban több mint száz tengeri halfaj példányait mutatták be a látogatóknak és a szálloda vendégeinek. A 26 Celsius-fokos vízzel töltött tartályt az alsó részén 22 centiméter, a felső pereménél 18 centiméter vastag akrilüvegből állt. A látványosságot 2003-ban adták át, és 15 év után felújították. Kicserélték a többi között a szigetelést. A munkálatok két és fél évig tartottak és 2,6 millió euróba kerültek. Alig néhány hónapja, 2022 nyarán értek véget.