Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

28 év után szabadulhat egy börtönben ülő férfi, tettét többen is magukra vállalták

Három gyermeke előtt lőtte hátba volt élettársa a nőt: másnap jelentette fel pisztoly fegyver
Vágólapra másolva!
Ma kezdődik a meghallgatás abban az ügyben, amely arról dönt, hogy szabadon engedhetik-e azt a missouri férfit, aki közel három évtizedet töltött börtönben egy olyan gyilkosságért, amelyet később két másik ember is beismert - írja a CBS.
Vágólapra másolva!

Lamar Johnson régóta állítja, hogy ártatlan, és

a St. Louis-i kerületi ügyész, Kim Gardner támogatja is ítéletének hatályon kívül helyezésére irányuló kérelmét.

A missouri államügyész hivatala azonban kitart amellett, hogy a férfit 1995-ben jogosan zárták rács mögé a 25 éves Marcus Boyd meggyilkolásáért, és továbbra is börtönben a helye.

A meghallgatás a St. Louis-i kerületi bíróságon várhatóan öt napig tart majd. Johnson a sajtó érdeklődésére elmondta, hogy bizakodóan néz a számára sorsdöntőnek ígérkező napok elébe.

Kijelentette továbbá, hogy hisz abban, hogy bármelyik pártatlan bíró képes lesz belátni az ártatlanságát.

A férfit 1995-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetés letöltésére, miután halálosan megsebesítette egy 40 dolláros drogtartozás behajtása során Boyd-ot. Johnson azt állította, hogy a gyilkosság idején több kilométerrel arrébb tartózkodott éppen a barátnőjével.

Azonban egy másik gyanúsított, Phil Campbell is bűnösnek vallotta magát ugyanebben az ügyben

a csökkentett hét éves letöltendő elzárásért cserébe. Évekkel később a vád egyetlen tanúja visszavonta, hogy Johnsont és Campbellt azonosította a lövöldözőként. Két másik férfi azóta beismerő vallomást tett, és azt állította, hogy Johnson nem vett részt a gyilkosságban.

A St. Louis-i kerületi ügyész a Midwest Innocence Project ügyvédjeivel együttműködve vizsgálatot indított az ügyben.

A nyomozás során hivatali visszaélésekre, hamisított rendőrségi jelentésekre és hamis tanúvallomásokra bukkantak.

A múlt héten Eric Schmitt missouri államügyész kérte a bíróságot, hogy büntesse meg Gardnert, azzal vádolva őt, hogy bizonyítékokat hallgatott el. Schmitt szerint Gardner irodája elmulasztotta tájékoztatni a főügyészi hivatalt a Johnson letartóztatása után a kocsi csomagtartójából előkerült kabáton talált lőpormaradványok vizsgálatáról. Schmitt beadványa szerint a bizonyítékot azért rejtették el, "mert az Johnson bűnösségét bizonyítja". Gardner erre mentségül azt válaszolta, hogy a kabátról készült laborjelentés átadásának elmulasztása egy figyelmen kívül hagyott e-mail miatt történt.

A Johnson ártatlanságára vonatkozó állítások elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy precedenst teremtsenek, és új törvényt hozzanak 2021-ben, amely megkönnyíti az ügyészek számára, hogy új meghallgatásokat kérjenek olyan esetekben, amikor új bizonyítékok kerülnek elő a téves ítéletre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről