Fellebbez a 97 éves náci titkárnő az ítélete ellen

Irmgard Furchner, náci titikárnő, koncentrációs tábor, 97 éves
Vágólapra másolva!
Németországban egy 97 éves nő fellebbez az elítélése ellen, amelyben több mint 10 000 gyilkosságban való közreműködésben találták bűnösnek, mert a nácik stutthofi koncentrációs táborának parancsnokának titkárnője volt - írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt több mint 10 ezer, a nácik által a II. világháború idején elkövetett emberölésben való közreműködésben találta bűnösnek a bíróság Németországban a most 97 éves Irmgard Furchnert.

Furchner az egykori stutthofi koncentrációs tábor SS-parancsnokának titkára volt. A település ma Lengyelország területén található Sztutowo néven. Ennek közelében, Danzig - a mai Gdansk - városától nagyjából 35 kilométerre működött a tábor, mely az első német koncentrációs tábor volt, melyet a német határokon túl állítottak fel, megszállt területen. Egyben ez volt az utolsó tábor, melyet a szövetségesek a háború végén, május 9-én felszabadítottak.

Az Itzehoe állam bírósága december 20-án hozott ítéletében

két év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Irmgard Furchnerre, mert 10 505 esetben gyilkosságban, öt esetben pedig gyilkossági kísérletben segédkezett.

A bíróság szerdán közölte, hogy mind a védelem, mind a felperestárs ügyvédje fellebbezést nyújtott be a Szövetségi Bírósághoz.

Egyelőre nem volt világos, hogy a szövetségi bíróság mikor tárgyalja tovább az ügyet.

Irmgard Furchnert azzal vádolták, hogy része volt annak az apparátusnak, amely 1943 júniusa és 1945 áprilisa között segítette a Danzig melletti tábor működését.

Az ügy az elmúlt évtizedben létrejött német jogi precedensre támaszkodott, amely lehetővé teszi, hogy

bárkit, aki segítette a náci haláltáborok és koncentrációs táborok működését, az ott elkövetett gyilkosságok miatt üldözzék

még akkor is, ha egy konkrét gyilkosságban való részvételére sincs bizonyíték.

A védőügyvédek Furchner felmentését kérték, azzal érvelve, hogy a bizonyítékok nem igazolták kétséget kizáróan, hogy tudott a stutthofi táborban történt szisztematikus gyilkosságokról, ami azt jelenti, hogy a büntetőjogi felelősséghez nem volt bizonyíték a szándékosságra.

Dominik Gross bíró azonban az ítélet kihirdetésekor azt mondta, hogy „egyszerűen minden képzeletet felülmúl", hogy ha Furchner nem vette észre az ottani gyilkosságokat.

A 97 éves Irmgard Furchnert a fiatalkorúak bírósága elé állították, mert csupán 18 és 19 éves volt a feltételezett bűncselekmények elkövetésekor, és a bíróság kétséget kizáróan nem tudta megállapítani akkori „érettségét".