Bolíviában őrizetbe vettek egy ellenzéki kormányzót

politics police Horizontal
Luis Fernando Camacho (R), a key opposition figure and governor of the economic powerhouse Santa Cruz region, is escorted up a staircase upon arriving at the headquarters of the Special Forces for Fight against Crime (FELCC in Spanish) in La Paz, Bolivia, following his arrest on December 28, 2022. - Bolivian police on Wednesday arrested Luis Fernando Camacho, a key opposition figure and governor of the economic powerhouse Santa Cruz region, the government announced, without specifying the charges. Right-wing civic leader Camacho was under investigation on several charges, including for an alleged role in the resignation of leftist president Evo Morales in 2019, and for allegedly fanning protests in Santa Cruz this year. (Photo by LUIS GANDARILLAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A bolíviai hatóságok szerdán terrorizmus gyanújával őrizetbe vették az ellenzék egyik vezéreként is ismert Luis Fernando Camachót, a kelet-bolíviai Santa Cruz tartomány jobboldali kormányzóját.
Vágólapra másolva!

A latin-amerikai ország főügyészsége arról tájékoztatott, Camachónak vélhetően köze volt a szocialista Evo Morales elnök 2019-es elmozdításához, részleteket azonban nem közölt.

A hírre tiltakozások törtek ki szerte a tartományban, tüntetéseket jelentettek a tartomány székhelyéről is, Santa Cruzból, az emberek a rendőrkapitányság és az ügyészség elé vonultak.

Sajtóhírek szerint a rendőrség az oszlatás során könnygázt is bevetett.

Camacho mindeközben Twitteren azzal vádolta a rendőröket, hogy erőszakkal rabolták el.

Israel Quino alkotmányjogász az állami televízióban azt mondta, ha a vád bebizonyosodik, Camacho akár 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A bolíviai hatóságok szerdán terrorizmus gyanújával őrizetbe vették az ellenzék egyik vezéreként is ismert Luis Fernando Camachót (j), a kelet-bolíviai Santa Cruz tartomány jobboldali kormányzóját Forrás: AFP/Luis Gandarillas

A kormányzó a második magas rangú politikus, akit Morales elmozdításával kapcsolatban őrizetbe vettek. A Moralest az elnöki székben követő Jeanine Anezt 2021-ben - a 2020-ban megválasztott, baloldali Luis Arce elnöksége idején - ítélték börtönbüntetésre.

Az őrizetbe vétel várhatóan tovább élezi a Santa Cruz-i kormányzat és La Paz közötti feszültséget, ugyanis a térségben a központi kormányzat elleni tiltakozások már a múlt héten - Camacho vezetésével - megkezdődtek.

Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a kormány késlekedik a megígért népszámlálással, amelytől az itt élők több bevételre, illetve több parlamenti mandátumra számítanak.

Morales 13 éven át vezette Bolíviát, a 2019-es választáson még mint elnök indult. A hivatalos eredmény szerint megnyerte, az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, a hadsereg végül kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott.

Ezután Morales hívei kezdtek tüntetni, és a belpolitikai zavarok miatt 2020-ban ismét választásokat tartottak, melyeken a baloldal jelöltje, a Morales által is támogatott Arce, valamint a baloldali Mozgalom a Szocializmusért győzött.