A Biden-kormányzat újabb program keretében támogatja az amerikai adófizetők pénzéből a magyarországi dollármédiát

Joe Biden, Barack Obama, Samantha Power,  Horizontal US President Barack Obama (C) looks with Vice President Joe Biden (2nd L) and US Ambassador to the United Nations Samantha Power (2nd R) as
US President Barack Obama (C) looks with Vice President Joe Biden (2nd L) and US Ambassador to the United Nations Samantha Power (2nd R) as Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi (not seen) speaks during a bilateral meeting on September 19, 2016, in New York, New York. (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfő este arról számolt be az MTI a budapesti amerikai nagykövetség közleményére hivatkozva, hogy Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) kétpárti kongresszusi jóváhagyással olyan új, helyi kezdeményezéseket támogat Közép-Európában, amelyek célja hivatalosan „a demokratikus intézmények, a civil társadalom és a független média, vagyis az ellenálló demokratikus társadalmak pilléreinek megerősítése". A Biden-kormányzat programjának egyik célállomása természetesen Magyarország. A számlát ezúttal is az amerikai adófizetők fogják állni, a hazai dollármédia tehát az ő pénzüket fogja elkölteni baloldali propagandára. Az Origo néhány napja számolt be arról, hogy a washingtoni Külügyminisztérium egyik szerve, a szintén az amerikai adófizetők pénzéből működő DRL (Demokrácia, Emberi jogok és Munkaügyek Hivatala) közel 300 millió forintnyi dollárral fogja támogatni Telex nevű baloldali propagandaorgánum új projektjét. Ahogy az már köztudott: az idei országgyűlési választási kampányban a magyarországi baloldal részére több mint 3 milliárd forintnak megfelelő dollár érkezett az Egyesült Államokból, a támogatás forrása ugyanakkor még mindig nem tisztázott. Csupán annyi derült ki, hogy hazugság volt a mikroadományos fedősztori, valójában 11 adományozójuk volt, de a kilétük nem ismert.
Vágólapra másolva!

A Joe Biden embere, David Pressman baloldali, demokrata párti aktivista által vezetett budapesti amerikai nagykövetség közleménye szerint „a programokat olyan partnerek fogják együttesen kivitelezni, akik alaposan ismerik a régiót, van tapasztalatuk a helyi közösségek személyre szabott támogatásában és elkötelezettek a nemzetközileg elismert jó gyakorlatok iránt a demokrácia támogatásának érdekében".

Biden embere, David Pressman amerikai nagykövet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (United States Agency for International Development-USAID) Bulgáriában, a Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában

támogatja partnereit a „civil társadalom kapacitásfejlesztése a demokratikus elvek erősítése és az alapvető szabadságjogok védelme érdekében".

A közleményben kiemelték, a „Biden-Harris-kormányzat világossá tette, hogy a demokrácia megerősítése az Egyesült Államokban és világszerte alapvető fontosságú ahhoz, hogy korunk példátlan kihívásainak megfelelhessünk„.

Tulajdonképpen ez utóbbi a dolog lényege, hiszen

nyilvánosan elismerik, hogy a baloldal, demokrata Biden-Harris-kormányzat az amerikai adófizetők pénzéből kívánja terjeszteni a sajátos „demokrácia" felfogását.

Az USAID ugyanis a washingtoni kormányzat egyik hivatala, amely teljes egészében az amerikai adófizetők pénzéből működik, de Bidenék a saját politikai céljaik elérésére kívánják azt felhasználni világszinten, Magyarországon például a dollármédia finanszírozása által.

A magyarországi dollármédia modellt a közleményük alapján pedig ki kívánják terjeszteni hat másik közép-európai államra.

Az iromány további részéből kiderül, hogy a csekket az adófizetők állják: „Az amerikai kongresszus kétpárti támogatással különített el forrásokat a demokrácia és a civil társadalom megerősítésére Közép-Európában, többek között az átláthatóság, a független média, a jogállamiság, a kisebbségi jogok és az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló programok támogatására".

Azt persze nem tették hozzá, hogy a kongresszus kizárólag adófizetői pénzből működik, igaz, ez utóbbi magától értetődő.

Mint írták, az USAID nyilvános pályázati felhívást tett közzé, hogy helyi partnereket keressen Közép-Európában a programok megvalósítására.

Fontos kihangsúlyozni, hogy

az USAID vezetője 2021 májusa óta Samantha Power baloldali aktivista, demokrata párti politikus, akit Barack Obama volt amerikai elnök bizalmi embereként tartanak számon.

Samantha Power 2009-2013 között tagja volt a Nemzetbiztonsági Tanácsnak, ennek keretén belül Obamának adott tanácsokat emberjogi témában.

2013-2017 között pedig az Obama-Biden-kormányzat ENSZ-nagykövete volt.

Joi Biden, Barack Obama és Samantha Power New Yorkban, 2016. szeptember 19-én. Forrás: AFP/Jim Watson

Korábban írtunk arról, hogy

az amerikai Internews Bidenék, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) és a Rockefeller Alapítvány társfinanszírozásával akar indítani Magyarországon baloldali médiaprojektet.

A projektet még októberben tervezték elindítani, de ez nyilván nem sikerült.

Az Internews Obama volt nemzetbiztonsági tanácsadójához, Susan Rice-hoz (is) köthető,

aki jelenleg Biden tanácsadója belpolitikai ügyekben. Rice Internews igazgatótanácsának volt a tagja.

Joe Biden, Barack Obama és Susan Rice; Washington DC, 2015. január 7. Forrás: AFP/Jim Watson

A Telex is kap amerikai pénzt

Az Origo csütörtökön írt arról, hogy a régi indexesek új blogjának főszerkesztője, a Gyurcsánynéval korábban rendszeresen telefonálgató Dull Szabolcs arról számolt be, hogy a most induló „oktatási" projektjüket az amerikai Demokrácia, Emberi jogok és Munkaügyek Hivatala (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor-DRL)

több mint 740 ezer dollárral (majdnem 300 millió forint) támogatja. A Telex nevű baloldali propagandaorgánum vezetője azt azonban „elfelejtette" megemlíteni, hogy a DRL a washingtoni Külügyminisztérium egyik szerve,

amely az adófizetők pénzéből működik, a finanszírozáshoz szükséges forrásokat pedig a kongresszusnak kell megszavaznia.

A kampányra több mint 3 milliárd forintnyi támogatást kapott a dollárbaloldal, de nem lehet tudni, hogy kiktől

Szintén többször írtunk arról, hogy a 2022-es országgyűlési választási kampányban érkezett amerikai pénz a hazai baloldalnak. A támogatás forrása mind a mai napig nem világos. A dollárbaloldal kezdetben azt hazudta, hogy mikroadományozók tízezrei gyűjtötték össze nekik a pénzt, de később kiderült, hogy csupán 11 támogatójuk volt.

A 11 adományozó kiléte mind a mai napig nem világos.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának titkosszolgálati forrásokra hivatkozó jelentése értelmében a Bajnai Gordon embere, Korányi Dávid által vezetett

ACTION FOR DEMOCRACY NEVŰ AMERIKAI ALAPÍTVÁNY 1 848 603 106 FORINT TÁMOGATÁST UTALT MÁRKI-ZAY PÉTER VOLT MINISZTERELNÖK-JELÖLT EGYESÜLETÉNEK, A MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOMNAK (MMM).

Ebből az összegből az MMM 2022 márciusa és júliusa között mintegy

1,4 MILLIÁRD FORINTOT FIZETETT KI A BAJNAI–FICSOR–DESSEWFFY-KÖRHÖZ KÖTHETŐ DATADAT-CSOPORTNAK. EGY BALOLDALI PROPAGANDAORGÁNUM, AZ EZALÉNYEG.HU KIADÓJA, AZ ORACULUM 2020 KFT. 1 MILLIÁRD FORINTOT,

a DatAdat Professional Kft.-nek 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az Action for Democracytól.

A Nemzetbiztonsági Bizottság jelentősen alapján

Innen ered a dollárbaloldal jelző.

Hiába az amerikai pénz, az Origót többen olvassák, mint a dollármédiát

Már hatodik hete

az Origo a legolvasottabb internetes újság Magyarországon,

az egyéni olvasószámot figyelembe véve. A dkt.hu mérése alapján (gemiusAudience), egyéni olvasók (RU), a múlt héten (2022. decemcer 5-11.). A dollármédia ezúttal sem zárt jó hetet: pénzük van ugyan, de olvasójuk már kevésbé. A Telex, a 444, a hvg és a 24 gyengén szerepelt. A felmérésről bővebben itt lehet olvasni.