Már több mint 60 ember halt meg az Egyesült Államokban tomboló hóvihar miatt - fotók

New York, 2022. december 27.
Szakadatlanul havazik a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma. Az elmúlt öt napban az Egyesült Államokban közlekedő bel- és külföldi légijár
New York, 2022. december 27. Szakadatlanul havazik a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma. Az elmúlt öt napban az Egyesült Államokban közlekedő bel- és külföldi légijáratok közül 18700-at kellett törölni az ítéletidő miatt. MTI/AP/Craig Ruttle
Vágólapra másolva!
Tovább emelekedett a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban a rendkívül zord időjárás és a hóvihar miatt - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Még mindig ezrek vannak áram nélkül az Észak-Amerikát sújtó rettenetes téli vihar miatt. A New York-i Buffalóban közben 28-ra emelkedetett a halálos áldozatok száma,

így legalább 62 ember halt meg az Egyesült Államokban a generációnként egyszer lecsapó viharban.

Buffalóban egy állami tisztviselő azt mondta, hogy katonákat mozgósítottak, hogy segítsék a város forgalmának irányítását, ahol továbbra is tilos vezetni, autóba ülni.

A vészhelyzet idején a város egyes részein fosztogatásokat jelentettek.

Hóban rekedt autó a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án Forrás: MTI/AP/The Buffalo News/Joseph Cooke

A téli vihar miatt több ezer repülőjáratot töröltek, ebből csak kedd reggel mintegy 4800-at.

Utasok ezrei rekedtek országszerte a repülőtereken.

A körülmények most várhatóan javulnak, kedden már csak kevés havazás és valamivel melegebb idő várható.

Egy keddi sajtótájékoztatón a New York-i Erie megye – amely Buffalót is magában foglalja – tisztviselői azt mondták, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog a kutatási és mentési munkák folytatódásával.

Havat takarítanak munkagéppel a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án Forrás: MTI/AP/The Buffalo News/Derek Gee

A környéken több mint 4000 ember maradt áram nélkül a vihar miatt, de ez a szám korábban, a vihar tetőpontján körülbelül 20 000 volt.

A tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy

a hőmérséklet felmelegedése a régióban további problémákhoz vezethet, beleértve az áradásokat a hó olvadása miatt.

Mark Poloncarz, a Buffalo székhelye szerinti Erie megye ügyvezetője elmondta, hogy 100 katonát és további állami rendőröket vonnak be, hogy segítsenek ellenőrizni a forgalmat a környéken, ahol sok helyi úton továbbra is nagyon rossz a helyzet.

Szakadatlanul havazik a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án Forrás: MTI/AP/Craig Ruttle

Joseph Gragmalia buffalói rendőrbiztos azt mondta, hogy még mindig vannak fosztogatások, de négy embert mér őrizetbe vettek.

- mondat a rendőrbiztos.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn jóváhagyta a vészhelyzeti nyilatkozatot, amely lehetővé teszi New York állam szövetségi támogatását.

Hóval borított lakóházak a drónnal készített légi felvételen a New York állambeli Cheektowagában 2022. december 25-én Forrás: MTI/AP/John Waller/John Waller

A szomszédos New Jersey állam segélyt küldött New York államba. Kathy Hochul az állam kormányzója, aki Buffaloból származott, "az évszázad hóviharának" nevezte a vihart.

"Olyan ez, mint egy háborús övezetbe menni, és az utak szélén lévő járművek sokkolóak."

New York-i tisztviselők azt mondták, hogy

a mentők kénytelenek voltak autóról autóra járni a vihar túlélői után kutatva, néha holttesteket találtak autókban és hóban.

Kézi hóekével teszi járhatóvá az otthona előtti területet egy férfi a New York állambeli Buffalóban 2022. december 25-én Forrás: MTI/EPA/Josh Thermidor

Mark Poloncarz elmondta, hogy

többen szívrohamban haltak meg hólapátolás, hóekézés közben.

Buffalo állam pedig "Shovel Smart" figyelmeztetést adott ki, amely arra figyelmezteti az embereket, hogy a hólapátolás okozta túlterhelés szívrohamot vagy hátsérülést okozhat.

Míg kedd reggelig további három halálesetet erősítettek meg, két korábban bejelentett halálesetet "nem viharhoz kapcsolódónak" minősítettek - tette hozzá.