Nagy republikánus sikerek: valahol már az sem segített, hogy szinte megtagadta Joe Bident a jelöltje

Joe Biden, elnök, Egyesült Államok, fura, vicces
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 26: U.S. President Joe Biden coughs as he speaks at a meeting of the White House Competition Council at the White House on September 26, 2022 in Washington, DC. Biden spoke on his Administration’s actions to lower inflation, reduce prices for consumers and raise wagers for workers. (Photo by Kevin Dietsch/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár még messze a végeredmény, a teljesség igénye nélkül több nagy republikánus sikert is ki tudunk már emelni az idei félidős amerikai választásokból. Azt már most látni, hogy szinte biztosan visszahódítják a képviselőházat a republikánusok.
Vágólapra másolva!

Ohio: Hiába menekült Bidentől a baloldali jelölt

A republikánus jelölt JD Vance legyőzi Tim Ryan demokrata képviselőt az ohiói amerikai szenátusi versenyben - vetíti előre a Fox News.

A verseny elején a felmérések szerint Vance lemaradt Ryan mögött, aki mérsékelt demokrataként tüntette fel magát, és gyakran próbált elhatárolódni Joe Biden demokrata elnöktől.

Vance a verseny utolsó heteiben felzárkózott, ami arra késztette Ryant, hogy

még inkább elhatárolódjon Bidentől,

különösen olyan kérdésekben, mint az Egyesült Államok déli határán kialakult migrációs válság. Egy októberi vitán már konkrétan bírálta saját pártjának elnökét a politikus, de ez sem segített rajta.

Georgia: Másodjára is a republikánus jelölt győzött

A Fox News adatai szerint Brian Kemp georgiai republikánus kormányzó megtartja mandátumát, és legyőzi a demokrata Stacey Abramset.

Az összecsapás a 2018-as georgiai kormányzóválasztás visszavágója volt, ahol Kemp szorosan megelőzte Abramst, az állam korábbi demokrata törvényhozási vezetőjét, aki a pártja feltörekvő csillagának számított. Idén sokkal több pénzt gyűjtött össze, és folyamatosan vezette a legtöbb közvélemény-kutatást - mégis veszített, másodjára is.

Guam szigetén 29 év óta először győzött a jobboldal

Republikánus győzelem született az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén a keddi félidős választáson.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közé nem sorolt területnek 1993 óta folyamatosan demokrata kongresszusi küldötte volt.

James Moylan a republikánus jelölt, a sziget törvényhozásának szenátora a 32 502 leadott szavazatból 17 075-öt szerzett meg, és lett ezzel Guam második jobboldali delegáltja Washingtonban.
Guam szigetének polgárai szavazati joggal nem rendelkező küldöttet választhatnak 1972 óta a washingtoni kongresszus alsóházába, a képviselőházba.