Üzent a kínai elnök Amerikának

USA és Kína zászló
A staff member adjusts an American flag before the opening session of the US and China Strategic and Economic Dialogue at the US Department of State July 10, 2013 in Washington, DC. Officials from the United States and China are meeting in Washington for the 5th US and China Strategic and Economic Dialogue. APF PHOTO/Brendan SMIALOWSKI / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping kínai elnök jobb, egészségesebb kapcsolatot kíván teremteni Kína és az Egyesült Államok között - számolt be a kínai államfő álláspontjáról a CCTV kínai állami televízió és a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

Hszi csütörtökön, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) thaiföldi csúcstalálkozójának margóján vett részt rövid találkozón Kamala Harris amerikai alelnökkel.

A találkozón a kínai elnök elmondta, hogy stratégiai fontosságúnak és konstruktívnak találta a Joe Biden amerikai elnökkel a hét elején tartott tárgyalását.

A két államfő a G20 országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozójának keretein belül találkozott.

Hszi álláspontját a CCTV kínai televízió is megerősítette. Beszámolójuk szerint az elnök a találkozón kifejtette, hogy a

Bidennel közös tárgyalásának kulcsfontosságú szerepe volt a kínai-amerikai kapcsolatok következő fázisára nézve, egyúttal sikeresnek ítélte meg azt.

- olvasható a kínai elnök hivatalos közleményében. Hszi továbbá bízik abban, hogy az amerikai alelnök "aktív szerepet vállal" mindebben.

A Fehér Ház ugyancsak pozitívan ítélte meg a szombati találkozót Kamala Harris és Hszi Csin-ping között.

Az alelnök ugyanazt az álláspontot képviselte, mint amelyet Biden is a kínai elnökkel tartott találkozóján. Eszerint

- számolt be a találkozóról a Fehér Ház egyik tisztségviselője.

Címlapi / social media képünk illusztráció!