Finnország nem mond le az orosz nukleáris üzemanyagról

Vágólapra másolva!
A finn Loviisai Atomerőmű tulajdonosa, a Fortum energetikai vállalat továbbra is orosz nukleáris üzemanyagot használ, és a közeljövőben sem tervezi, hogy felhagyna azzal – közölte Matti Kattainen, a Fortum nukleáris mérnöki részlegének vezetője a finn STT hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Van egy érvényes szerződésünk, amely alapján dolgozunk" – mondta Kattainen.

A Loviisai Atomerőmű Forrás: FORTUM

Jelenleg a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó cége, a TVEL szállít üzemanyagot a Loviisai Atomerőmű két, VVER 440 típusú reaktorához, csakúgy, mint a Paksi Atomerőmű blokkjai számára. A szállítási megállapodás a két finn blokk 2027-es és 2030-as üzemeltetési engedélyének lejártáig érvényes. Az év elején a Fortum kérelmet nyújtott be a finn Munkaügyi és Gazdasági Minisztériumhoz, amelyben részletesen ismertette az egységek üzemidejének 2050-ig történő meghosszabbítására vonatkozó terveit. Az üzemeltetési engedély megújításáról szóló döntés 2023 elején várható. A Fortum korábban a féléves pénzügyi jelentésében is megemlítette, hogy az üzemanyag-szállítót a tanúsítási követelmények és az engedélyezési folyamatok miatt nem lehet egyik napról a másikra lecserélni. - Legkésőbb a jelenlegi szerződés lejártakor megvizsgáljuk, hogy ki a legalkalmasabb üzemanyag-beszállító – mondta Kattainen.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a TVEL, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata a Paksi Atomerőműhöz hasonló finn Loviisai Atomerőmű számára is új, módosított üzemanyagot fejlesztett ki! A nagyobb urántartalmú üzemanyag-kazetták használatával növekszik a Loviisai Atomerőmű működésének hatékonysága. Nem véletlenül ragaszkodnak hozzá a finn szakemberek…

Ismét amerikai érdekek a háttérben?

Az orosz nukleáris üzemanyag-szállításokkal kapcsolatos kérdés most azért merült fel, mert az Európai Parlament, egyes európai országok és politikusok az orosz nukleáris ipart is szankciókkal sújtanák. Az Európai Unió az üzemanyag-ellátás diverzifikálására hivatkozva próbálja most helyzetbe hozni az éppen kanadai tulajdonban lévő Westinghouse céget, amely korábbi tulajdonosát, a japán Toshibát egy évtizede csaknem csődbe vitte a kiforratlan atomerőmű-építési projektjeivel.

Korábban már többször írtam arról, hogy a Westinghouse politikai hátszéllel próbált piacokat szerezni az elmúlt években. A cég korábban üzemanyagot fejlesztett az orosz technológiát használó blokkokhoz. Ukrajnában, Csehországban és Finnországban is kipróbálták ezeket, de akkor ezek az országok kivétel nélkül visszatértek az orosz szállítóhoz. Ezért különösen érdekes a finn bejelentés, hiszen saját „nyugati üzemanyagos” tapasztalat ellenére nem igyekeznek ahhoz visszatérni!

A bolgárok és csehek után ma Romániában és Lengyelországban is aktív az amerikai lobbi. A lengyelek már be is jelentették, hogy megállapodtak az első atomerőművük három, AP1000 típusú egységgel való megépítéséről, amely típus egyelőre csak kínai referenciával rendelkezik. Ezek után már csak az a kérdés, hogy vajon hasonló mélységű uniós vizsgálatnak vetik-e alá az amerikai technológiával tervezett lengyel projektet, mint azt a Paks II. projekt esetében tette Brüsszel, amelyet három éven át vizsgált?

Szerző: Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője