Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Küszöbön egy újabb, mindent elsöprő háború

Horizontal
US Air Force A-10 Thunderbolt attack aircrafts fly over the Osan Air Base in Pyeongtaek on November 4, 2022, as South Korea and US agreed to extend a joint aerial drill called "Vigilant Storm". (Photo by YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Vágólapra másolva!
Folyamatosak a katonai incidensek a két Korea között, a helyzet pattanásig feszült, könnyen lehet, hogy újabb nagyszabású háború robban ki az orosz-ukrán konfliktussal párhuzamosan. Egyre erősebb a fegyverkezési verseny a térségben, Kína nyugtatna, de ez lehet, hogy ez kevés lesz. 
Vágólapra másolva!

Hetek óta nagyon feszült a hangulat a Koreai-félszigeten. Phenjan és Szöul folyamatosan olyan lépéseket tesz, amelyek egyre közelebb vihetnek egy valós háborús helyzethez. Az elmúlt napokban tovább nőtt a feszültség, és könnyen lehet, hogy az ukrajnai háborúval párhuzamosan egy újabb fegyveres konfliktus robban ki.

Eszkaláció

Észak-Korea még szerdán 23 rakétát lőtt ki Dél-Korea irányába. Phenjan most először lőtt ki rakétát Korea 1945-ös felosztása óta a két Korea közötti tényleges tengeri határtól délre. Dél-Korea válaszul három saját rakétát lőtt ki az északi határvonal fölött.

Egyre forróbb a helyzet a Koreai-félszigeten is Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Csütörtök reggel aztán Észak-Korea elindított egy feltehetően interkontinentális ballisztikus (ICBM) rakétát, majd ezt még aznap este további három rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövése követte. Ezt követően Phenjan tüzérségi lőgyakorlatot tartott, amelynek során mintegy 80 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy tengeri határzónába. Pénteken pedig a dél-koreai hadsereg vadászgépeket küldött a levegőbe, miután négy órán keresztül mintegy 180 észak-koreai harci repülőgépet észlelt a katonai határtól északra.

Az Egyesült Államok katonai hírszerző szervezetének, a Védelmi Hírszerző Ügynökségnek (DIA) az Associated Press amerikai hírügynökség által 2022. október 11-én közölt térképe, amely különféle észak-koreai ballisztikusrakéta-típusok becsült hatótávolságát szemlélteti. A DIA szerint a phenjani rezsim arzenáljában tízezer kilométeres hatótávot meghaladó interkontinentális rakéták is vannak. Észak-Korea 2022-ben rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, egyedül november 2-án legkevesebb 23-at, másnap pedig többek között egy interkontinentális rakétát is tesztelt Forrás: MTI/AP/Francois Duckett

Ez a válasz a hadgyakorlatra?

Az északi provokációkat egyesek válasznak tekintik arra, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn megkezdte eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát. Az észak-koreai állami média kedden közleményt tett közzé, amelyben "agresszívnek" és "provokatívnak" nevezte a mostani gyakorlatokat.

A csütörtöki ICBM-kísérlet arra késztette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy meghosszabbítsák a gyakorlatokat anélkül, hogy befejezési dátumot adtak volna meg. Phenjan "nagyon veszélyes és hamis döntésnek" minősítette a lépést, és arra figyelmeztetett, hogy "az Egyesült Államok és Dél-Korea meg fogja tudni, milyen visszavonhatatlan és szörnyű hibát követtek el".

A dél-koreai légierő is készenlétben van Forrás: AFP/-

Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök ezt követően utasította a hadsereget, hogy a feszültség eszkalálódása miatt tartsa fenn a teljes készenléti állapotot. Soo Kim, a Rand Corporation elemzője szerint bár Yoon keményebb álláspontot képvisel Észak-Koreával szemben,

Jenny Town, a Stimson Center elemzője a Nikkei Asiának azt mondta, hogy a feszültségek nem fognak megszűnni, amíg a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok folytatódnak.

Nő a háborús készültség a Koreai-félszigeten Forrás: AFP/Anthony Wallace

Kína a párbeszédben hisz

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter még csütörtökön ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok stratégiai eszközeit a Koreai-félszigeten és annak környékén való állandó telepítéssel egyenértékű szinten fogja alkalmazni. Miközben Dél-Koreában egyesek megkérdőjelezik a kiterjesztett amerikai elrettentés hatékonyságát, Austin azt mondta, hogy szerinte a stratégia eredményes volt: "Úgy gondolom, hogy ez a fokozott összpontosítás a készenlétre (...)elég erős jelzést küld".

Csütörtökön egyébként a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian azt mondta:

Japán lépések

Az elmúlt napok eszkalációinak a hatására Japán pénteken jelentette be, hogy 2030-ig hiperszonikus rakétákat állítana rendszerbe az egyre nagyobb észak-koreai és kínai fenyegetéssel szemben. Az Asia Times cikke szerint kérdéses, hogy egy ilyen fejlesztés elegendő lenne Japán számára a megfelelő védelem biztosításához. Tokió egyébként háromlépcsős fejlesztés keretében erősítené meg rakétavédelmi rendszerét, mert úgy látják, hogy a szigetország egyre nagyobb veszélynek van kitéve a térségben.

Jól látszik, hogy nagyon súlyos válság kezd kialakulni a térségben. Abban az esetben, ha nem sikerül a mostani szinten tartani az ellentéteket, akkor egy nagyon súlyos, a teljes világot megrázó háború is kitörhet Ázsiában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről