Spanyol szakértő az amerikai választásokról: A republikánusok győzelme reményt adhat a konzervatívoknak világszerte

amerikai félidős választások, választás,  vote politics TOPSHOTS Horizontal
People cast their early ballots for the 2022 general election at the Ann Arbor, Michigan city clerk's satellite office on the campus of the University of Michigan, on the eve of the US midterm elections, on November 7, 2022. (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
A november 8-i, úgynevezett „félidős" amerikai választások (midterm elections) kapcsán nyilatkozott az Origónak Juan Ángel Soto Gómez, a spanyol nemzeti konzervatív Vox párthoz köthető Fundación Disenso agytröszt (think thank) nemzetközi igazgatója. Juan Ángel Soto Gómez a Navarrai Egyetemen, a madridi UNED-ben, illetve a londoni University College-ban (UCL) tanult jogot, politológiát és közgazdaságtant. 2015-2021 között stratégiai tanácsadóként dolgozott különböző spanyolországi, egyesült államokbeli és dél-afrikai agytrösztöknél. Rendszeresen szokott publikálni vezető spanyol nyelvű újságokban, illetve tanít több spanyolországi és latin-amerikai egyetemen.
Vágólapra másolva!

Origo: Milyen következményekkel járna Joe Biden elnökségének hátralévő időszakára nézve, ha a washingtoni Kongresszus mindkét házában többséget szereznének a republikánusok?

Juan Ángel Soto Gómez: A félidős választások eredménye teljes mértékben behatárolja Joe Biden mozgásterét arra nézve, hogy az elnöki ciklusa második felében milyen törvényeket fogadtathat el és hogyan alakítsa a külpolitikát.

Juan Ángel Soto Góme, a spanyol Fundación Disenso agytröszt nemzetközi igazgatója. Forrás: IVAN DELGADO PHOTO/Ivan Delgado

Emellett a republikánusok megpróbálják majd megváltoztatni a Fehér Ház külpolitikai irányvonalát, amelyet leginkább az Afganisztánból való katasztrofális amerikai kivonulás, valamint az ukrajnai háború bonyodalmai jellemeznek.

Végül pedig megvédenék a Legfelsőbb Bíróság azon, 2022 júniusában hozott döntését, amelynek értelmében az abortusz többé már nem alkotmányos jog; ezzel a washingtoni igazságszolgáltatási szerv felülírta a saját, 1973-ban hozott döntését az úgynevezett Roe kontra Wade-ügyben. Biden a kampány során azt ígérte, hogy demokrata győzelem esetén valamilyen módon megpróbálja visszaállíttatni a Legfelsőbb Bíróság eredeti, 1973-as döntését.

Origo: Joe Biden népszerűtlensége rányomhatja a bélyeget a demokrata jelöltek választási eredményeire?

Juan Ángel Soto Gómez: Teljes mértékben rányomhatja.

Továbbá a független szavazók több mint 50 százaléka azt szeretné, ha a republikánusok vennék át a Kongresszus irányítását, már csak azért is, hogy

megfékezzék Joe Bident, akit az öregedés nyilvánvaló jelei miatt a választók politikai értelemben kockázatosnak tartanak.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond Wes Moore kormányzójelölt választási kampányrendezvényén a Maryland állambeli Bowie városban, 2022. november 7-én. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Origo: Egy nagyobb mértékű republikánus győzelem milyen hatással lehet Donald Trump volt államfő azon tervére, hogy 2024-ben ő lesz a párt elnökjelöltje?

Juan Ángel Soto Gómez:

mivel minden elnök számára kulcsfontosságú, hogy a törvényhozó testület támogatását élvezze, annak érdekében, hogy egy világos politikai menetrendet tudjon követni. Ráadásul a Republikánus Pártban is teljes mértékben tisztában vannak ezzel, vélhetően ezért a párt megduplázta a Trump mellett elkötelezett jelöltjei számát. A fontosabb Trump-párti jelöltek közük a következő személyek emelhetőek ki: Herschel Walker (Georgia), Blake Masters (Arizona), Mehmet Oz (Pennsylvania) vagy JD Vance (Ohio).

Origo: Az orosz-ukrán háború tekintetében milyen változások következhetnek be republikánus győzelem esetén? A párt álláspontja a katonai konfliktus tekintetében nem tűnik egységesnek, egyes republikánus politikusok azt mondják, hogy – kisebb intenzitással bár –, de tovább támogatnák Kijevet, míg mások teljesen elzárnák a pénzcsapokat Ukrajna felé.

Juan Ángel Soto Gómez:

A Republikánus Párt megosztott, amikor az orosz-ukrán háborúról van szó.

Vannak olyan Trump-párti és nemzeti konzervatív jelöltek, illetve szavazók, akik inkább az „Amerika az első" (America first) megközelítést részesítenék előnyben, és realista módon állnak a konfliktushoz, ezért tartózkodnának a további beavatkozástól, következésképpen csökkentenék a Kijevnek nyújtott támogatást.

Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond JD Vance republikánus ohiói szenátorjelölt választási kampányrendezvényén, Vandialában, 2022. november 7-én. Forrás: MTI/AP/Michael Conroy

Mások viszont biztonságpolitikai és védelmi megfontolásoktól vezéreltetve, illetve az amerikai hadiipari komplexum nyomása miatt inkább „az ügy élén maradnának". Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos belső megosztottság miatt nem világos, hogy mi várható a jövőben, amennyiben a Kongresszusban a republikánusok átveszik a hatalmat.

Origo: Egy republikánus győzelem az Egyesült Államokban hogyan befolyásolhatja a jobboldali, konzervatív pártok esélyeit Európában és Ibero-Amerikában, különös tekintettel a jövő évi spanyol választásokra?

Juan Ángel Soto Gómez:

Ez utóbbi nagyon fontos lenne, különösen egy olyan időszakban, mint a mostani, hiszen az elmúlt években több országban is a baloldal került hatalomra, mint például legutóbb Peruban, Kolumbiában vagy Brazíliában. Egy republikánusok által dominált Kongresszus megakadályozhatná, hogy a São Paulo Fórum (brazil vezetésű latin-amerikai radikális baloldali konferencia-szerk.) vagy a Puebla-csoport (kubai szélsőbaloldali kezdeményezés-szerk.) még jobban beszivárogjon az amerikai politikai életbe, és határozottabb álláspontot képviselne a dél- valamint a közép-amerikai féldiktatórikus baloldali rezsimekkel való kétoldalú kapcsolatok tekintetében.

Ami Európát illeti, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban és a nyugati világ más államaiban a konzervatívok évek óta együttműködnek különböző ügyek mentén, és számos fórumon már szövetségeket építettek ki.

Kétségtelen, hogy a Republikánus Párt is – másokkal együtt – vezető szerepet játszott egy nemzetközi konzervatív hálózat létrehozásában. Ezért egy republikánus győzelem még inkább előre fogja mozdítani az ilyen jellegű nemzetközi erőfeszítéseket.

Spanyolországban 2023-ban parlamenti és regionális választásokat tartanak;

a spanyol konzervatív párt – a Vox – amely jelenleg a harmadik legnagyobb erő a madridi parlamentben, az amerikai Republikánus Párt támogatását élvezi.

Ez a legutóbb úgy fejeződött ki, hogy Trump a Vox vezetőjének, Santiago Abascalnak a spanyol konzervatívok VIVA22 nevű, október elején megrendezett eseményére támogató üzenetet küldött. (A VIVA22 résztvevőit videóüzenetében Orbán Viktor magyar miniszterelnök is köszöntötte.-szerk.)