Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Riasztást adott ki a WHO, gyerekek halálát okozza a köptető

gyerek gyógyszer beteg Kiemelt ügyek: a kis Ferenc-ikrek rejtélyes halála
Vágólapra másolva!
Globális riasztást adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután rengetegen meghaltak Gambiában több, Indiában gyártott köhögés elleni szirup miatt.
Vágólapra másolva!

Eddig összesen 66 gyerek halálát hozták összefüggésbe az indiai köptetőkkel, amik komoly vesekárosodást okoznak. Az orvosok július végén észlelték, hogy nőtt az akut vesesérülések száma az öt év alatti gyerekeknél, ezután indított vizsgálatot a WHO.

A WHO honlapján közölt tájékoztatás szerint négy terméket azonosítottak Gambiában, de más országokba is kerülhetett belőlük:

  • Promethazine Oral Solution,
  • Kofexmalin köhögés elleni szirup babáknak,
  • Makoff köhögés elleni szirup babáknak és
  • Magrip N Cold szirup.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, senki ne használja ezeket, mert súlyos sérülést, vagy akár halált okozhatnak, különösen a gyerekeknél.

A gambiai kormány arra kérte az embereket, a szirupok helyett használjanak tablettákat - Illusztráció Forrás: Shutterstock

A termékeket egy indiai cég, a Maiden Pharmaceuticals gyártotta, amely nem vállalt garanciát azok biztonságára vonatkozóan – közölte a WHO. A cég egyelőre nem nyilatkozott az ügyben – írja a BBC.

A WHO szerint a termékek mintáinak laboratóriumi elemzése megerősítette, hogy

elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt tartalmaznak.

Ezek az anyagok mérgezőek, és hasi fájdalmat, hányást, hasmenést, vizeletürítési képtelenséget, fejfájást, megváltozott mentális állapotot valamint akut vesekárosodást okoznak.

A gambiai kormány azóta felfüggesztette az összes paracetamol hatóanyagú szirup használatát, és arra buzdította az embereket, hogy használjanak helyette tablettákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről