Macron élő adásban üzent Putyinnak és Zelenszkijnek

Zelenszkij kifordul Macron öleléséből
Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and French Fresident Emmanuel Macron embrace after giving a press conference in at Mariinsky Palace in Kyiv, on June 16, 2022. - The leaders of major EU powers France, Germany and Italy vowed on June 16 to help Ukraine defeat Russia and to rebuild its shattered cities, in a visit to a war-torn Kyiv suburb. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia államfő az ukrajnai háborúról és annak következményeiről adott élő tévéinterjújában szerda este felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "térjen vissza a tárgyalóasztalhoz", és megígérte, hogy Párizs újabb fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek.
Vágólapra másolva!

Jelenleg először is Vlagyimir Putyinnak abban kell hagynia a háborút, tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz - mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban.

A francia és az ukrán elnök Forrás: AFP/Ludovic Marin

Emmanuel Macron az interjúban elsősorban azt kifogásolta, hogy az orosz elnök a hadsereg megerősítésére mozgósítást rendelt el, és az elmúlt napok rakétatámadásaival "Európát is belehelyezte a háborúba".

Jelezte, hogy továbbra is beszélni kíván Vlagyimir Putyinnal minden alkalommal, amikor az szükséges.

Egy adott pillanatban, remélem, mielőbb, muszáj, hogy mindegyik fél visszatérjen a tárgyalóasztalhoz - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron, elismerve ugyanakkor, hogy ez nem a következő hetekben lesz.

Kiemelte, hogy a tárgyalás Kijev érdekében is áll, és megígérte, hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. Elmondta, hogy eddig 15 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek.

- mondta a francia elnök, miután a további hat CAESAR-t eredetileg a dán hadseregnek szánta Párizs.

"Megpróbáljuk egyből az ukránoknak leszállítani őket" - jelezte az államfő.

A francia elnök az interjúban figyelmeztette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt arra, hogy "problémákkal" fogja magát szembetalálni, ha még inkább elkötelezi magát Moszkva oldalán az ukrajnai háborúban.

Emmanuel Macron a "konfliktus eszkalálódásának elkerülésére" szólított fel annak érdekében, hogy a harcok ne terjedjenek át Ukrajna szomszédos államaira, illetve annak megakadályozására, hogy Moszkva nukleáris vagy vegyi fegyvereket vessen be.

Percről perce közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról itt követhető.