Így reagált Putyin a Krími hídon történt robbanásra

Vágólapra másolva!
Szombat hajnalban az Oroszországot és a Krímet összekötő Kercsi-hídon felrobbant egy kamion, aminek következtében egy vonat üzemanyagtartálya is kigyulladt, a híd egy része megrongálódott. A The Guardian azt írja, legalább három ember meghalt, az eset okait és a pusztítás mértékét még vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Szergej Akszjonov krimi panacsnok beszámolt az eddig felmért károkról, mely szerint a híd két nyílása összeomlott az incidens következtében,

de Kercstől Tamanig a fél pálya sértetlen maradt. A megrongálódott vasúti szerelvényt a kercsi állomásra szállították.

Oleg Krjucskov, a Krím-félsziget vezetőjének tanácsadója elmondta, hogy az

előzetes adatok szerint nincsenek áldozatai a szabotázsnak.

A Kercsi-szorosban nem akadályozott emiatt a hajózást, a közlekedő kompot is elindítják ma, a vonatok késésére azonban lehet számítani. A félszigetet ellátják üzemanyaggal és élelmiszerrel. Iljics község közelében és a Taman-Volna elágazásnál parkolókat alakítottak ki az autósok számára - írja a TASS.

Vlagyimir Putyin a rendkívüli állapot kapcsán egy kormánybizottság létrehozását szólított fel, amelyben a krasznodari terület és a Krím-félsziget vezetői, a Nemzeti Gárda, az FSZB és a Belügyminisztérium képviselői is helyet kapnak.

Vlagyimir Konsztantyinov, a Krími Államtanács elnöke Ukrajnát vádolta a történtekkel.

Az ukránok válaszreakciója lehet az akció a jelentős orosz előrenyomulásra. Az Origo korábban beszámolt róla, hogy az orosz erőknek siekrült elfoglalni a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. Az orosz légierő precíziós rakétákkal három pontonhidat semmisített meg a Mikolajiv megyei Velike Artakovénál és a Herszon megyei Novohrihorivkánál és Bila Hrinicánál. Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a Moszkvában kiadott hadijelentés szerint nyolc vezetési pontot, 63 tüzérségi egységet és 173 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, egyebek között négy lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt és két Grad-üteget semmisítettek meg.

Vlagyimir Konsztantyinov biztosította, hogy a robbanás következtében keletkezett károkat azonnal helyreállítják.

A híd egyrészt szimbolikus jelentőségű Oroszország számára, valamint logisztikailag is fontos útvonal, ezen keresztül látják el utánpótlással a Krímet és az elfoglalt területeket.

A krími vezető tanácsadója az eset kapcsán felhívta a figyelmet az interneten terjedő álhírektől való tartózkodásra.