Csúcson a svájci óriásbank csődkockázata

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Credit Suisse vezetői igyekeznek megnyugtatni a nagy ügyfeleket és a befektetőket, miután a zürichi székhelyű, legnagyobb svájci bank csődkockázati felára tízéves csúcsra emelkedett a múlt hét végén.
Vágólapra másolva!

Tombol a befektetői aggodalom a Credit Suisse pénzügyi erejével kapcsolatban, a zürichi székhelyű bank CDS, vagyis csődkockázati felára tízéves csúcsra emelkedett pénteken. Azóta is igyekeznek megnyugtatni a vezetők a befektetőket és a fontosabb ügyfeleket, hogy szó sincs fizetésképtelenségről.

A Credit Suisse egyik vezetője cáfolta a Financial Times-nak azokat a híreket, amelyek szerint a pénzintézet hivatalosan is megkereste a befektetőket egy esetleges tőkepótlással kapcsolatban.

A zürichi székhelyű bank CDS, vagyis csődkockázati felára tízéves csúcsra emelkedett pénteken. Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az érintett menedzser hangsúlyozta: a bank igyekszik elkerülni az ilyen lépéseket, mivel részvényeinek árfolyama rekordalacsony szinten van, és a hitelminősítők leminősítése miatt magasabbak a hitelfelvételi költségek.

Egy, a neve elhallgatását kérő, az FT által megkeresett cégvezér azt mondta, hogy a zürichi székhelyű pénzintézet Európa legrosszabb nagybankja, de nincs közvetlen veszélyben.

Ulrich Körner a nyáron került a Credit Suisse vezérigazgatói székbe azzal a megbízatással, hogy a csoport befektetési bankját leépítse és a költségeket csökkentse, ami valószínűleg több ezer munkahely megszüntetéséhez vezet. A bankból kiszivárgó tervek szerint a menedzsment a befektetési bank leválasztásával megpróbálná lezárni az elmúlt évek botránysorozatát, ám prioritás a tőkeemelés elkerülése is.

Axel Lehmann, a bankház elnöke a harmadik negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatalának napján, október 27-én ismerteti az üzletág átalakítására vonatkozó tervet, amely reményei szerint elcsitítja a befektetők aggályait.

A Deutsche Bank elemzői a múlt hónapban úgy becsülték, hogy az átszervezés 4 milliárd svájci frankos lyukat hagyna a Credit Suisse tőkéjében.

A bankot az elmúlt években vállalati kémkedési botrány, befektetési alapjainak kényszerű bezárása, rekordméretű kereskedelmi veszteség és perek sora rázta meg - számolt be róla a vg.hu.