Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint tíz éve nem látott erőszak és kormányváltás Kazahsztánban

Kazahsztán, tüntetés, 2022 január
Protesters set fire to the city administration building (Akimat) in Almaty, Kazakhstan, on Wednesday Jan 5, 2022 after entering the building in a second day of protest against fuel hike. Recall that protests over the sharp increase in gas prices began in Mangistau immediately after the New Year. Actions took place in Zhanaozen, Kuryk, Akshukur, Aktau, and other settlements of the region after the price of gas for refueling vehicles doubled to 120 tenges per liter. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Tüntetők megrohamozták Kazahsztán legnagyobb városának középületeit, miután az üzemanyagárak emelkedése, majd azok hatósági befagyasztása és feloldása a kormány lemondásához vezetett. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban a több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására.
Vágólapra másolva!

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban a több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására. A televízióban mondott beszédében Tokajev közölte, hogy a rendvédelmi erők tagjai között vannak sebesültek. Bejelentette, hogy

nem hagyja el az országot, és a fővárosban, Nur-Szultanban marad.

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. A kormány még kedden lemondott.

Felforrósodott a helyzet Kazahsztánban Forrás: AFP/-

Időközben párbeszédet szorgalmazott Oroszország Kazahsztánban, ahol korábban nem látott zavargások törtek ki. A Kreml szóvivője pedig hangsúlyozta, Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzon be. "Figyelemmel kísérjük a szomszédos baráti országban zajló történéseket" - olvasható az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

Minden probléma békés, jogszerű, alkotmányos és párbeszéddel történő megoldását támogatjuk, nem pedig az utcai zavargásokat és a törvénysértéseket -

olvasható a közleményben. Az orosz külügyi tárca reményét fejezte ki, hogy a helyzet minél előbb visszatér a normális kerékvágásba Kazahsztánban, amellyel Oroszország stratégiai partneri és szövetségi kapcsolatokat ápol.

Vasárnap kezdődtek a tüntetések Forrás: AFP/Abduaziz Madyarov

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzék be. Hozzátette, hogy Kazahsztán nem kérte Oroszország segítségét a kormány lemondását kiváltó tüntetések kezeléséhez.

Határozott fellépést ígért az elnök Forrás: AFP/Abduaziz Madyarov

Hírügynökségi jelentések szerint az összecsapásokban közel száz rendőr megsérült, s több mint kétszáz elégedetlenkedőt vettek őrizetbe. Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, rendőrautókat borogattak és gyújtottak fel.

Közösségi oldalakon közzétett beszámolók szerint több városban leállt a tömegközlekedés, a boltok, bevásárlóközpontok, konditermek és fodrászatok bezártak.

A The Moscow Times értesülései szerint szerdán a hatóságok a mobilszolgáltatást és az internetet is teljesen leállították az ország területén, ezzel nehezítve a tüntetők közötti kommunikációt.

Mindeközben a tévécsatornák közvetítései is leálltak. A KTK nevű adó arról számolt be, hogy székhelyükön egyszerűen lekapcsolták az áramot. A Russia Today úgy tudja, hogy az NTK és a Channel One Eurasia is elsötétült.

Kazahsztánban utoljára 2011-ben voltak súlyos összecsapások.

Az áremelkedés mindazonáltal nem egyik napról a másikra következett be, hanem egy 2019-ben kezdődött piaci reformfolyamat eredménye. Ekkor kezdtek áttérni a fővárosban, Nur-Szultanban az LPG elektronikus kereskedelmére.

Az ár fokozatosan nőtt, mértéke idén januárra elérte a száz százalékot.

A kormány azzal magyarázta a reformot, hogy a hosszú éveken át érvényben volt árplafon gazdaságilag már nem tartható fenn, mivel a gyártók gyakorlatilag arra voltak kényszerítve, hogy a bekerülési költségnél olcsóbban értékesítsék terméküket. Olcsósága miatt viszont sok autótulajdonos tért át benzinről autógázra. A megnövekedett kereslet okán azonban a szabad piac törvényei elkezdtek érvényesülni, s az üzemanyag nagykereskedelmi ára napok alatt a kétszeresére nőtt.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint Moszkva folyamatosan figyeli a fejleményeket, egyelőre nem tudnak orosz áldozatokról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről