Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Drámai hírek érkeztek az Északi Áramlatról

Északi Áramlat 2 gázvezeték
20 October 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was scheduled to go into operation at the end of 2019. In accordance with the EU Gas Directive, a certification process is still underway at the German Federal Network Agency for the recognition of Nord Stream 2 AG as an Independent Transmission System Operator. Nord Stream 2 AG is backed by the Russian gas monopolist Gazprom. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből - közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal szerdán késő este.
Vágólapra másolva!

"A négy ömlésből kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található" - mondta Jenny Larsson szóvivő az újságnak. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van.
Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és -2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat-2 vezetéken van, az Északi Áramlat-1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében - magyarázta a svéd parti őrség.

Az Északi Áramlat 2 vezetékben több robbanás is történt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Sauer

Hírügynökségek először arról számoltak be, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetéken három sérülést észleltek néhány órán belül: az elsőt az Északi Áramlat 2-n a dán Bornholm sziget közelében. Ezután két nagy szivárgást észleltek az Északi Áramlat-1-en.

A dán energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

Svéd szeizmológusok később azt közölték, hogy hétfőn két robbanást észleltek a vezeték nyomvonalán.
Az üzemeltető Nord Stream AG azt közölte, hogy a három tengeri vezetéknek - az Északi Áramlat-1 vezetékpárjának és az Északi Áramlat-2 vezetékének - ugyanazon a napon történt megrongálása példa nélküli, és még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi idő alatt lehet helyreállítani.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügyben nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy szabotázs történt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről