Szamárpénisz-csempészeket fogtak Nigériában

Vágólapra másolva!
Egy 7000 szamárpéniszt tartalmazó szállítmányt foglaltak le a lagoszi repülőtéren, miután a gyanús szag felkeltette az ellenőrző szervek figyelmét. A szállítmányt Hongkongba akartak csempészni - írja az occrp.org.
Vágólapra másolva!

A hagyományos kínai orvoslásban népszerű szamárrészek iránti növekvő kereslet világszerte veszélyezteti a szamárpopulációkat.

A hasonló lefoglalások kivételesen ritkák. Ez az első alkalom, hogy ilyen típusú tételeket foglalunk le Nigériában

- mondta Sambo Dangaladima nigériai vámellenőr.

A jellegzetes méretéről ismert szamárpéniszt Kínában állítólag afrodiziákumként fogyasztják.

A szállítmányt bika nemi szervként jelentették be, de a tisztviselőket - az ellenőr szerint - zavarba ejtette az erős szag, és folytatták a rakomány további vizsgálatát.

Más szamárrészek, nevezetesen a bőr szintén népszerűek a hagyományos kínai gyógymódban, amely állítólag lassítja az öregedési folyamatokat.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/EFE/José Jácome

A becslések szerint évente mintegy 4,8 millió szamár leöléséért felelős a szamárrészek iránti növekvő kereslet, amely világszerte veszélyezteti a faj populációit.

Afrika, ahol a szamarakat gyakran használják a mezőgazdaságban és a szállításban, különösen súlyos csapást szenvedett el.

Nigériában 2019-ben betiltották a szamárvágást és -exportot, hogy megvédjék a rohamosan csökkenő szamárpopulációt, de az intézkedés nem tűnik különösebben hatékonynak.

Idén júliusban például Nigéria lefoglalt egy 2820 szamárbőrből álló szállítmányt, alig egy hónappal azután, hogy 3712 szamárbőrt foglaltak le.

Eközben a szamárkereskedők kritizálták a tilalmat, mivel az nem hatékony és káros a gazdaságra nézve.