Egyre többen beszélnek a brit birodalom széteséséről

II. ERZSÉBET London, 2022. szeptember 14.
II. Erzsébet brit királynő óriásportréja előtt dohányzik egy férfi London belvárosában 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71
London, 2022. szeptember 14. II. Erzsébet brit királynő óriásportréja előtt dohányzik egy férfi London belvárosában 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. Szeptember 19-én vesznek végső búcsút a királynőtől. MTI/AP/Andreea Alexandru
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet sokakban maga volt a modern kori uralkodó, nem véletlen, hogy a királynő szó nevének szinonimájává vált, még olyan területeken is, amik felett nem regnált – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban II. Erzsébet királynő halála kapcsán. A Századvég Alapítvány jogi szakértője a brit közjogi helyzet mellett arról is értekezett, mi várhat a birodalomra, és képes lesz-e III. Károly király egyben tartani a Brit Nemzetközösséget.
Vágólapra másolva!

Milyen most a közjogi helyzet II. Erzsébet királynő halála miatt Nagy-Britanniában?

II. Erzsébet brit uralkodó halála különösen megrázó volt, mivel több nemzedék nőtt fel uralkodása alatt. Britannián kívül Ausztráliában, Kanadában és sok más országban nemzeti gyásszal emlékeztek meg a királynőre. Alapvetően a brit kormányzati rendszer alappillére a szuverén államhatalmat megtestesítő uralkodó és a kormányzás hatáskörének megosztása. A doktrínából, mely lefekteti a kormányzás hatásköreinek megosztását, azaz a hatalommegosztás elvét, egyértelműen levezethető, hogy

II. Erzsébet halála, valamint az új uralkodó trónra lépése nem fogja befolyásolni az ország kormányzásának menetét.

A királynő halálát követően életbe lép egy eljárásrend, amely a „London Bridge" nevet kapta. Az eljárásrend lebonyolításáért a királynő magántitkára, Sir Edward Young felel, aki 18 éve a királynő legbelsőbb bizalmasa és ügyeinek intézője. Ő koordinálja majd a Palota és a kormány teendőit a külföldi partnerek és a 36 nemzetközösségi nemzet felé.

Egy pótolhatatlan személyiség Forrás: AFP/Isabel Infantes

A szlogen szignifikáns mondanivalója tulajdonképpen az, hogy a trón nem lehet betöltetlen, illetve hogy a királyi hatalom változatlan formában fennmarad.

Voltaképpen II. Erzsébet királynő halála azért volt kimondottan szomorú, mert nagyon hosszú történelmi szakaszban jelképezte az ország stabilitását, ami megszokottságot és biztonságot váltott ki, és ami most így megrendül, vagy bizonyos feltételezések szerint akár teljesen eltűnik.

III. Károly király a trónra való várakozása során olyan ügyekkel foglalkozott, mint a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az ifjúság lehetőségei, az oktatás vagy a hit Forrás: Getty Images/Jane Barlow

Mire kell számítani a temetést követő időszakban?

A temetést követően trónra lép III. Károly, ceremonikus koronázásának keretei között, a kérdés csak annyi, vajon tudja-e folytatni zökkenőmentesen azt a munkát, amit II. Erzsébet végzett, vagy viszonylag alacsony népszerűségének köszönhetően meginog majd az a stabilitás, ami II. Erzsébet uralkodását jellemezte.

III. Károly egész élete az uralkodásra való felkészülés jegyében telt. Milyen uralkodó lesz Ön szerint III. Károly?

III. Károly II. Erzsébethez viszonyítva eltérő személyiség, elég csak arra gondolni, hogy

míg II. Erzsébet sosem beszélt nyilvánosság előtt politikai és egyéb nézeteiről, addig Károly, szakítva a tradícióval, többször is megtette ezt (pl.: egy 2018-as dokumentumfilmben).

Néhány esetben elég furcsa kijelentéseket is tett, elég csak 2010-ben tett nyilatkozatára gondolni, amikor elmondta, hogy „boldogan beszélget növényekkel és fákkal", ő akár „kezet is ráz" velük, ez bizonyos fokig gúny tárgyává is tette. Egyébiránt a trónra való várakozása során olyan ügyekkel foglalkozott, mint a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az ifjúság lehetőségei, oktatás vagy a hit, amiből joggal következtethetünk arra, hogy uralkodása alatt is fajsúlyos kérdésekként fogja az említett témákat kezelni (nyilvánvalóan a brit alkotmányos rendszer sajátságai között „az uralkodó uralkodik, de nem kormányoz", ami nyilvánvalóan a protokollfeladatokat helyezi előtérbe az angol uralkodónál). Új szerepénél fogva – hiszen az uralkodónak, valamint családjának nem „illik" politikai véleményt alkotni, de ha alkot is, azt nyilvánosan tárgyalni szinte tilos – azonban fontos lesz, hogy megválogassa mit és hogyan kommunikál, hiszen

eddigi magatartásának eredményeként, míg elhunyt édesanyja, II. Erzsébet egy felmérés szerint a britek 75%-a között volt népszerű, ez a szám Károly esetében csupán 42%.

II. Erzsébet brit királynő óriásportréja előtt dohányzik egy férfi London belvárosában 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó a skóciai Balmoral kastélyában halt meg szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. Szeptember 19-én temetik Forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

Mindazonáltal egy korábbi interjúban Károly maga mondta el, hogy tisztában van trónörökösi, valamint trónra kerülése esetén királyi kötelességeivel és annak következményeivel viselkedésére, ahogy fogalmazott, „az (uralkodónak) alkotmányos kereteken belül kell működnie, úgy, ahogy azt tőle elvárják".

A kérdés tehát adott:

Egy világ gyászolja a királynőt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz

Egy azonban bizonyos:

az ország mindennapi politikájára húsba vágó hatást nem fog majd jelenteni a trónutódlás, hiszen Nagy-Britanniában „az uralkodó uralkodik, de nem kormányoz" utal a parlamentáris monarchia jellegzetességeire.

II. Erzsébet 70 éves uralkodásának lezárultával ismételten terítékre kerülhet a Brit Nemzetközösség jövője. Antigua és Barbuda már döntött az elszakadási népszavazásról, de több más karibi térségbeli ország gondolkozik ezen. Ausztrália, Kanada és Új-Zéland most még nem kíván köztársasággá alakulni, és ezzel szakítani a brit monarchiával, de ez a gyász elmúltával változhat. Ön szerint nehéz dolga lesz III. Károlynak, ha egyben szeretné tartani a Nemzetközösséget?

Még 2022. szeptember 11-én látott napvilágot a hír, hogy Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne bejelentette: három éven belül népszavazást ír ki az országa köztársasággá válásáról.

Mivel az új uralkodó Nagy-Britannia államfője, illetve a „Nemzetközösség birodalma" más országainak államfője is lesz, még mindig elismerik az uralkodót, beleértve Ausztráliát, Kanadát és a Bahamákat.

Sokan gyászolják az elhunyt királynőt. Ez az egyik utolsó fotó, amely róla készült Forrás: AFP/Jane Barlow

III. Károly már 2018 óta a Nemzetközösség feje, mely fontos összetartó erővel bír, hiszen az Egyesült Királysággal együtt egy 53 országból álló csoport élén áll, melyet politikai és kulturális szálak kötnek össze.

A kérdés tehát az, hogy

A brit központi államigazgatásból levezethetően az uralkodónak nincsen tényleges, valódi politikai hatalma, viszont a végrehajtó hatalom az uralkodó és a kormány együttes kooperációja alatt működik. Erre jó példa az éghajlatváltozás tárgyköre, melyben szorosan együtt kell működnie a kabinettel.

III. Károly brit királynak kezet csókol egy tisztelője a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt, 2022. szeptember 9-én Forrás: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

Végrehajtó hatalom: uralkodó + kormány

  • kormány =/= kabinet
  • a kormánynak tagja a miniszterelnök és minden miniszter
  • kabinet: miniszterelnök és az általa választott miniszterek
  • a miniszterelnököt és a minisztereket az uralkodó nevezi ki
  • a kormány és a miniszterek felelősek a parlamentnek

Miután az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, alapesetben is számos új helyzettel kell szembenéznie a vezetőknek.

A kiválás az infláció, az energiaválságok és az Ukrajnában zajló háborús konfliktus miatt természetszerűleg nagy mértékben próbára teszi a királyság egységét.

Tehát III. Károly legfőbb mozgatórugója az lehet, hogy gondoskodjon a monarchia fennmaradásáról, és hogy megőrizze az egyensúlyt a korona alkotóelemei, vagyis Anglia, Wales és Észak-Írország között.

II. Erzsébet királynő találkozik a maorikkal Új-Zélandon 1977-ben Forrás: Getty Images/Anwar Hussein/Anwar Hussein

Hogyan emlékezik majd a világ II. Erzsébetre? Mit veszít a világ az ő halálával?

II. Erzsébet 70 éves és 214 napos uralkodása alatt fejeződött be a Brit Birodalom Brit Nemzetközösségé történő átalakítása. Míg a folyamat uralkodását megelőzően kezdődött, az ő regnálása alatt számolták fel a gyarmatbirodalom utolsó institúcióit.

II. Erzsébet sokakban maga volt a modern kori uralkodó, nem véletlen, hogy a királynő szó nevének szinonimájává vált, még olyan területeken is, amik felett nem regnált. Feladatának ellátása közben maga volt a már említett „uralkodik, de nem kormányoz" elv megtestesítője.