Elszállították a királynő koporsóját az edinburgh-i székesegyházból

royals death Horizontal
The hearse carrying the coffin of Queen Elizabeth II, leaves from from St Giles' Cathedral in Edinburgh on September 13, 2022, headed for Edinburgh airport. - Charles III on Tuesday made his maiden visit to Northern Ireland as king, as he tours all four nations of the United Kingdom before next week's state funeral of his mother Queen Elizabeth II. The casket will be flown on Tuesday evening to London, where huge crowds are expected to pay their respects as she lies in state from Wednesday evening until her funeral on Monday morning. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Elszállították kedd este a múlt héten meghalt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját az edinburgh-i St. Giles-székesegyházból, ahol a néhai uralkodót előző nap 24 órára felravatalozták.
Vágólapra másolva!

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a skót fővárosba, és hétfő délután ravatalozták fel egy napra a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában.

A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten meghalt uralkodó ravatalánál.

A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, egy meghalt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

A királyi család lobogójával - Royal Standard - borított koporsót az edinburgh-i repülőtéren nyolc katona vitte lassú díszmenetben a brit királyi légierő (RAF) C-17 Globemaster típusú repülőgépének fedélzetére.

A rövid repülőtéri búcsúszertartáson jelen volt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A koporsót Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kíséri a Londonba vezető úton.
A repülőgép az RAF északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le.

Elszállították a királynő koporsóját az edinburgh-i székesegyházból. Forrás: AFP/Odd Andersen

II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadja, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban. Forrás: --

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben meghalt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

III. Károly király kedden Észak-Írországba látogatott, annak a körútnak a keretében, amelynek célja, hogy az új brit uralkodó az Egyesült Királyság mindegyik nemzetét személyesen felkeresse.

Észak-Írországba II. Erzsébet királynő is hivatalos volt még tavaly ősszel, de gyengélkedése miatt erre a látogatásra már nem tudott elutazni.