Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megérkezett az angol királynő koporsója a Buckingham-palotához

royals death Horizontal
Seen from the top of the Wellington Arch, the coffin of Queen Elizabeth II is taken in the Royal Hearse to Buckingham Palace in London on September 13, 2022, following her death on September 8. - Queen Elizabeth II's coffin will on Tuesday be flown by the Royal Air Force from Edinburgh to London, accompanied by the queen's only daughter Anne, the Princess Royal, and driven to Buckingham Palace, to rest in the Bow Room. (Photo by Marco BERTORELLO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkezett kedd este a múlt héten meghalt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsója a skót fővárosból a londoni Buckingham-palotába.
Vágólapra másolva!

A koporsót repülőgéppel szállították Edinburgh-ból a brit királyi légierő (RAF) nyugat-londoni támaszpontjára, ahonnan kocsival vitték a királyi család londoni rezidenciájára.

A húsz kilométeres útvonal mentén a szakadó eső ellenére tízezrek sorakoztak fel.

A támaszpontról London felé vezető gyorsforgalmi út szemközti sávjában is megállt a forgalom, az autósok kiszálltak és sok helyen tapssal fejezték ki tiszteletüket a néhai uralkodó előtt.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban. Forrás: --

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet koporsóját Balmoralból vasárnap átszállították a skót fővárosba, és hétfő délután egy napra felravatalozták a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában, a St. Giles-székesegyházban.

A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten meghalt uralkodó ravatalánál.

A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, hogy egy meghalt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

A királyi család lobogójával - Royal Standard - borított koporsót az edinburgh-i repülőtérről kedd este a brit királyi légierő egyik C-17 Globemaster típusú repülőgépe szállította Londonba.

A rövid repülőtéri búcsúszertartáson jelen volt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.
A koporsót Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kísérte a Londonba vezető úton.

Megérkezett az angol királynő koporsója a Buckingham-palotához. Forrás: AFP/Marco Bertorello

II. Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham-palotában III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadta, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben meghalt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről