A hekkerek megkezdték a francia kórház feltört adatbázisának a publikálását

Internetes csalás, kalózkodás
Munkában egy számítógépes hekker
Vágólapra másolva!
Egy hónappal a kibertámadás után, valamint a váltságdíjfizetés szeptember 23-i határidejének a lejártával a hekkerek megkezdték a Párizstól délre fekvő kórház, a Centre hospitalier Sud Francilien (CHSF) feltört adatbázisának a közzétételét.
Vágólapra másolva!

A kiberkalózok még augusztus 21-ére virradó éjjel bénították meg az intézmény informatikai rendszerét, és 11 ezer gigabájtnyi bizalmas adatot loptak el. A feltört informatikai rendszerben a kórház pácienseinek, alkalmazottainak és az intézmény partnereinek az adatait tárolták.

Az incidens 1,5 millió embert érint.

A péntek óta publikált adatok olyan kényes információkat is tartalmaznak, mint a betegek neve, vizsgálati eredményei, egészségbiztosítási számuk, banki adataik.

A Lockbit 3.0 nevű hekkercsoport először 10 millió dollárt kért a blokkolt rendszer és az adatok felszabadításáért.

A váltságdíj összegét később egy millió dollárra csökkentette, majd ismét megemelte kétmillió dollárra az ellopott adatok megsemmisítése, és a rendszerhez való hozzáférés visszaállítása fejében.

A Corbeil-Essones kistelepülésen lévő intézmény nem fizeti ki a váltságdíjat.

A francia törvények egyrészt tiltják a váltságdíjfizetést, hogy elkerüljék a kényes információkkal és adatbázisokkal való visszaélés, zsarolás és kereskedés divatját, másrészt a kórháznak egyébként sem áll rendelkezésére a kért összeg.

Franciaországban az elmúlt két évben megszaporodtak az egészségügyi intézmények ellen indított hekkertámadások. A francia nemzeti kibervédelmi intézet adatai szerint 2021-ben átlagosan hetente egy kalóztámadást regisztráltak az egészségügy területén.

Címlapi képünk illusztráció!