Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezeket biztos nem tudta II. Erzsébetről, a magyar grófnő ükunokájáról

Erzsébet királynőnek nem kell jogosítvány, mégsem vezet többet
II. Erzsébet királynő imád vezetni
Vágólapra másolva!
Már a születése, vagyis inkább annak helye sem volt hétköznapi II. Erzsébet királynőnek. Aztán ő lett a legek és az újdonságok királynője, számtalan olyan dolgot tett, amit előtte senki. Ő volt az első uralkodó, aki e-mailt küldött, Facebookozott és twitterezett. Ahogy a hobbijai sem voltak hétköznapiak: imádott vezetni, noha soha nem volt jogosítványa, és nagy Arsenal-szurkoló volt. Korábban soha egyetlen uralkodó sem utazott annyit, mint ő, és több egzotikus állata is volt, egy elefánt és egy jaguár is. Az igazi nagy kedvencei azonban a kutyák voltak. Egy új fajta is a nevéhez köthető, a dorgi.
Vágólapra másolva!

Nem palotában született

Amikor Erzsébet megszületett, még nem az apja volt a trónörökös. Így történhetett meg, hogy York hercegének és hercegnőjének első gyermeke, az akkori uralkodó, V. György király legidősebb unokája nem a palotában, hanem egy londoni városi házban látta meg a napvilágot 1926. április 21-én. Ez a dátum azonban nem volt szerencsés az esős Nagy-Britanniában, a szabadtéri összejövetelekhez legalábbis semmi esetre sem.

Ezért a hivatalos születésnapját júniusban tartották. Akkor, amikor jobb az idő.

Szülőhelyén ma egy divatos étterem áll, a Bruton Street 17. szám alatt. Nevelőnője, Bobo, egész életében mellette szolgált. 1991-ben halt meg.

Nagy állatbarát volt

II. Erzsébet királynőnek több egzotikus állata is volt. Többek között egy elefánt, két óriásteknős, egy jaguár és egy pár lajhár. Ezek persze a londoni állatkertben éltek. De így sem maradt a palota állat nélkül, ugyanis Erzsébet imádta a kutyákat. Kedvenc kutyái a corgik voltak, több ilyen kutyája is volt az évek során.

Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/Press Association Images/Annie Leibovitz

Még egy új kutyafajta is az ő nevéhez köthető, amikor ugyanis corgija egy húgához, Margit hercegnőhöz tartozó tacskóval párosodott, létrejött a „dorgi".

Kapott, de küldött is

1947-ben ment férjhez Fülöphöz, Edinburgh hercegéhez. Több mint 2500 esküvői ajándékot kapott. De ő sem feledkezett meg a fontos eseményekről: élete során körülbelül 50 000 karácsonyi képeslapot küldött el.

További érdekességekért lapozzon tovább!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről