Csempészett üzemanyagot szállító hajót fogott el az iráni hadsereg

Vágólapra másolva!
Az iráni hadsereg bejelentette, hogy a Perzsa(Arab)-öbölben elkobzott egy külföldön bejegyzett hajót, amely üzemanyagot csempészett, a személyzetét pedig őrizetbe vette - közölte szombaton az iráni állami televízió.
Vágólapra másolva!

"Elkoboztunk egy 757 ezer liter csempészett üzemanyagot szállító külföldi hajót" - közölte Ramazan Zirahi tábornok, a Forradalmi Gárda tengerészeti erőinek a parancsnoka, akit az állami televízió honlapja idézett.

- tette hozzá a tábornok, sem a legénység állampolgárságát, sem a hajó elkobzásának időpontját nem közölte.

"A hajót, amely más országoknak szállított volna kőolajat, az iráni partoktól 96 kilométerre állították meg" - tudatta az iráni katonai vezető, aki arra sem tért ki, hogy a hajó iráni kikötőből hajózott-e ki. Iránban az egyik legalacsonyabb a kőolaj ára a világon, így jövedelmező a más országokba való csempészése.

Iránban található a világ harmadik legnagyobb kőolajkészlete, és 2022-ben az ötödik volt a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) termelői között. Zirahi tábornok szerint a Forradalmi Gárda elsődleges feladatának tekinti a csempészet, így a szervezett kőolajcsempészet elleni harcot.