Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egész napos ceremónia lesz II. Erzsébet királynő temetése - mutatjuk a pontos részleteket

II. ERZSÉBET, királnyő, ravatal, felravatalozzák, Westminster-csarnok, Westminster, brit, angol, uralkodó
London, 2022. szeptember 14. II. Erzsébet brit királynő koporsóját, rajta a királyi koronával ágyútalpon a londoni királyi rezidenciáról, a Buckingham-palotából a Westminster-csarnokba viszik 2022. szeptember 14-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig felravatalozzák a történelmi csarnokban. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Vágólapra másolva!
Hétfő este helyezik örök nyugalomra a 70 évig uralkodó királynőt Windsorban. Előtte azonban az egész nap a szertartások és a búcsú jegyében telik majd. A westminsteri apátságban szertartást tartanak, majd átvonul Londonon a díszmenet. A királynő kérése is teljesül. Az Origo - a Hír TV élő közvetítése segítségével - percről percre beszámol a szertartás részleteiről.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel fél hétig róhatják le kegyeletüket az emberek a királynő előtt a Westminster Hallban, ahol szerda délután ravatalozták fel II. Erzsébetet. A koporsót szerda délután a Buckingham-palotából lovak vontatta ágyútalpon vitték a parlamenthez.

Azóta folyamatosan hosszú sorban vártak az emberek, hogy elbúcsúzhassanak a királynőtől, a londoni hatóságok szerint legalább 400 ezer ember kereste fel a királynő ravatalát négy nap alatt. A több kilométeres sorban 10-14 órát is várakoztak az emberek.

Szertartás a westminsteri apátságban

Hétfő reggel 8 órakor nyitották meg a westminsteri apátság kapuit a vendégek előtt, akik a 11 órakor kezdődő temetési szertartásra érkeznek. (Magyar idő szerint 12 óra.)

A világ minden tájáról érkeznek majd államfők, hogy a királyi család tagjaival együtt emlékezzenek a királynő életére és munkásságára. Magas rangú brit politikusok és korábbi miniszterelnökök is ott lesznek. Novák Katalin köztársasági elnök már vasárnap Londonba érkezett.

Egész Európából várják a királyi családok tagjait is, akik közül sokan a királynő vér szerinti rokonai - többek között Fülöp belga király és Matild királyné, valamint Fülöp spanyol király és Letícia királyné is megerősítették, hogy ott lesznek.

A nap ünnepélyes része a temetés előtt 15 perccel, egészen pontosan 16 perccel, 10 óra 44-kor kezdődik, amikor a királynő koporsóját a Westminster Hallból a westminsteri apátságba viszik a gyászszertartásra.

A BBC grafikáján jól látszik az útvonal.

A királyi család magas rangú tagjai, köztük az új király és fiai, Vilmos herceg és Harry herceg követik majd a fegyveres kocsit a menetben.

A menetet a skót és az ír ezredek dudásai és dobosa és a Királyi Légierő tagjai vezetik. Az útvonalat a Királyi Haditengerészet és a Királyi Tengerészgyalogság és annak zenekara is kíséri majd.

A westminsteri apátságban, az állami temetési szertartáson várhatóan 2 ezer vendég vesz majd részt. A gyászszertartásnak otthont adó apátság az a történelmi templom, ahol Nagy-Britannia királyait és királynőit megkoronázták, köztük II. Erzsébetet is 1953-ban. A királynő 1947-ben itt ment feleségül Fülöp herceghez is.

II. Erzsébet királynő megkoronázása 1953-ban Forrás: AFP

A szertartást David Hoyle, Westminster dékánja vezeti, a prédikációt Justin Welby canterburyi érsek tartja, Liz Truss miniszterelnök pedig egy bibliai igét olvas fel.

A temetés vége felé, körülbelül 11:55-kor az úgynevezett „Utolsó üzenet” - egy rövid kürtjel - hangzik el, amelyet kétperces nemzeti gyászcsend követ. A nemzeti himnusz és a királynő dudása által játszott siratóének zárja majd a szertartást dél körül.

Gyászmenet Windsor felé

A gyászszertartást követően a királynő koporsóját gyalogos menetben viszik az apátságtól a Wellington Arch-hoz, a londoni Hyde Park Cornerhez.

Az útvonalon katonai és rendőri erők vonulnak, a Big Ben egyperces időközönként megszólal, miközben a menet lassan halad a főváros utcáin. A Hyde Parkban percenként lövések dördülnek majd.

A felvonulás a Kanadai Királyi Lovasrendőrség vezetésével hét csoportból áll majd, mindegyik saját zenekarával. Az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség fegyveres szolgálatainak, a rendőrségnek és az NHS-nek a tagjai is részt vesznek a menetben.

Kamilla, brit királyné, a walesi hercegnő, Wessex grófnője és Sussex hercegnéje autókkal csatlakozik a menethez.

A Wellington Arch-tól dél után egy óra körül indul tovább a királynő koporsója az utolsó útjára, a windsori kastélyba.

A windsori kastélyban

A kastély, amelyben közel 1000 év alatt 40 uralkodó lakott folyamatosan, a királynő számára egész életében különleges jelentőséggel bírt.

Tinédzserként a kastélyba küldték a háborús évek alatt, amikor Londont bombázások fenyegették, nemrégiben pedig a koronavírus-járvány idején tette állandó otthonává,

emlékeztet a BBC.

A királynő koporsóját szállító menet nem sokkal délután 3 óra után érkezik majd a windsori kastélyhoz, és a kastély hosszú sétányán vonul majd végig. Az 5 kilométeres sugárutat a fegyveres erők tagjai szegélyezik majd.

A király és a királyi család magas rangú tagjai várhatóan valamivel később csatlakoznak a menethez a windsori kastély négyszögében.

A kastély Sebastopol és Curfew Tower harangjai percenként megszólalnak, és a kastély területéről lövésekkel tisztelegnek majd.

Ezután a koporsó a Szent György kápolnába kerül a búcsúztatásra, ahol a mintegy 800 vendégből álló kisebb, személyesebb gyülekezet részvételével zajló búcsúztató szertartást David Conner windsori dékán vezeti majd, és Justin Welby canterburyi érsek áldja meg.

A szertartás a királynő uralkodásának végét szimbolizáló hagyományokat is tartalmazni fogja.

A koronaékszereket leveszik a koporsó tetejéről, ezzel a királynőt elválasztva a koronájától.

Az utolsó himnusz végén a király a koporsóra helyezi a királynő tábori színét, vagyis a Grenadier Gárda zászlaját. Ugyanekkor Lord Chamberlain, az Egyesült Királyság királyi házának legmagasabb rangú tisztje "megtöri" a hivatali pálcáját, és a koporsóra helyezi. A fehér pálca elpattintása jelzi majd, hogy az uralkodónak, mint a királyi ház legidősebb tisztviselőjének véget ér a szolgálata.

A királynőt ezután leeresztik a királyi sírboltba, majd az uralkodói dudás játszik, mielőtt áldást mondanak és eléneklik a God Save the Kinget.

A windsori dudás fellépését a királynő személyesen kérte

- közölte a Buckingham-palota.

A búcsúztató szertartás után a király és a királyi család tagjai elhagyják a kápolnát, majd este fél nyolc körül a királynőt egy szűk családi szertartás keretében temetik el néhai férje mellé a Szent György-kápolnában található VI. György király emlékkápolnában.

Márványtáblájára az ELIZABETH II 1926-2022 feliratot vésik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről