Tüntetők torlaszolták el a legfelsőbb bíróság épületének bejáratát Bagdadban

Horizontal
Supporters of Iraqi Muslim Shiite cleric Moqtada Sadr gather outside the headquarters of the Supreme Judicial Council, Iraq's highest judicial body, in the capital Baghdad on August 23, 2022. - The Sadrists, who have already been camping outside parliament for the past three weeks, pitched tents outside the gates of the body's Baghdad headquarters with placards demanding the dissolution of parliament and new elections. (Photo by Ahmad Al-Rubaye / AFP)
Vágólapra másolva!
Muktada asz-Szadr ismert síita hitszónok hívei az iraki legfelsőbb bíróság bagdadi épülete elé vonultak kedden, és eltorlaszolták a bejáratot.
Vágólapra másolva!

Musztafa al-Kádimi ügyvivő miniszterelnök a hír hallatán lerövidítette egyiptomi látogatását, és hazaérkezése után azonnal nyugalomra, párbeszédre szólította fel a politikai pártokat.

Az általános gazdasági és szociális válság sújtotta Irakban a 2021 októberi parlamenti választás óta van politikai patthelyzet:

a hagyományosan a síita mozgalmat illető miniszterelnöki székért két mozgalom verseng, de egyik sem tudott többséget szerezni a 329 tagú parlamentben.

A Muktada asz-Szadr vezette patrióta mozgalom 73 mandátummal megnyerte a választást, de sem ő, sem ellenfele, az Irán-barát Koordinációs Keret mozgalom nem tudott többséget szerezni és miniszterelnököt jelölni.

Miután a két tömb közötti egyeztetések kudarcot vallottak, Muktada asz-Szadr júniusban lemondatta parlamenti képviselőit, és előrehozott parlamenti választást követel,

hívei pedig három hete ülősztrájkkal veszik körül a parlament épületét.

A Koordinációs Keret beleegyezett, hogy a képviselők révén feloszlassa magát az iraki parlament, de Szadr elutasította a javaslatot, mert azt szeretné, hogy a legfelsőbb bíróság oszlassa fel a testületet.

A bíróság erre úgy reagált, hogy nincs jogi lehetősége a parlament feloszlatására, és felfüggesztette saját működését.

Muktada asz-Szadr ismert síita hitszónok hívei az iraki legfelsőbb bíróság bagdadi épülete elé vonultak kedden, és eltorlaszolták a bejáratot. Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A Koordinációs Keret mozgalom ezzel párhuzamosan szintén ülősztrájkba kezdett híveivel a kormányzati és diplomáciai negyed határán.

A két mozgalom tüntetői egyelőre egyik helyszínen sem folyamodtak erőszakhoz, mert az ettől tartó rendőrség jelentős erőkkel vonult ki és fenntartja a rendet.

Az ügyvivő miniszterelnök a múlt hétre egy tisztázó megbeszélésre hívta a két síita mozgalmat, de az ülés Szadr bojkottja miatt meghiúsult.

A hitszónok egy olyan alkotmánymódosítást is követel, amely a jelenlegihez képest jelentősen megnövelné a választás győztesének jogi mozgásterét.

Az országban jelentős befolyással bíró Muktada asz-Szadr imámnak több minisztériumban és a helyi közigazgatásban is számos szövetségese van, de a rajta kívül eső politikai elitet korrupcióval és azzal is vádolja, hogy megfélemlítik az igazságszolgáltatásban dolgozókat.