20 százalékkal több francia nő halt bele párkapcsolati erőszakba tavaly, mint 2020-ban

abúzus családi erőszak Minden évben több mint 220 ezer nő van hazánkban, aki erőszakos párkapcsolatban él család
Az erőszak semmilyen formában nem elfogadott
Vágólapra másolva!
Franciaországban 122 nőt ölt meg a párja vagy a volt élettársa tavaly, ami 20 százalékkal több, mint 2020-ban - derül ki a belügyminisztérium összesítéséből.
Vágólapra másolva!

A párkapcsolati erőszakba 2021-ben belehalt franciák 85 százaléka volt nő: a 143 haláleset közül 122 nő és 21 férfi volt. A korábbi évekhez hasonlóan a párkapcsolati erőszak legfőbb halálos áldozatai a nők, az arány 2006 óta stabil, 2020-ban 82 százalék volt a nők aránya. Abban az évben 102 nőt, míg 2019-ben 146-ot ölt meg az akkori vagy a korábbi párja.

- olvasható a tanulmányban. A megölt nők harmadát korábban már bántalmazta a gyilkosa, és a bántalmazottak kétharmada ezt jelezte is a rendőrségen. Ez utóbbiak 84 százaléka feljelentést is tett a bántalmazója ellen.

Átlagosan két és fél naponta halt meg tavaly egy nő Franciaországban párkapcsolati erőszak miatt. Forrás: Thinkstock

Az esetek harmadában az elkövető és/vagy a halálos áldozat is az ítélőképességét befolyásoló szer (alkohol, kábítószer, gyógyszerek) hatása alatt állt a bűncselekmény elkövetésekor. Az esetek elsöprő többségének (78 százalék) helyszíne a pár, az áldozat vagy az elkövető otthona volt. A korábbi évekhez hasonlóan veszekedések (31 eset) vagy szakítás (27 eset) előzte meg a tettlegességet. A féltékenység (25 eset) és az áldozat betegsége (21 eset) is gyakori kiváltó oka a párkapcsolati erőszaknak. Átlagosan két és fél naponta halt meg tavaly egy nő Franciaországban párkapcsolati erőszak miatt, míg 2020-ban minden harmadik nap.