Milos Zeman elítélte a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni uniós támadásokat

Milos Zeman cseh államfő
6068206 09.11.2019 Czech President Milos Zeman is pictured during special events marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall and the the reunification of the people of Germany and the GDR in Berlin, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Elítélte a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni európai uniós "támadásokat" Milos Zeman cseh államfő kedden.
Vágólapra másolva!

"Elítélem azokat a támadásokat, amelyeket bizonyos brüsszeli helyekről Lengyelország és Magyarország ellen indítanak" - jelentette ki Zeman Prágában, amikor a Hradzsinban fogadta a cseh nagyköveteket.

Az Európai Unió intézményei a jogállamiság elveinek feltételezett megsértésének gyanúja miatt eljárásokat folytatnak Varsó és Budapest ellen

- jegyezte meg a cseh államfő szavait idéző CTK hírügynökség.

A cseh köztársasági elnök fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését, és az együttműködés értelmének kétségbevonását "butaságnak" nevezte.

Az utóbbi hónapokban, különösen az ukrajnai háborúval kapcsolatos, a többiektől eltérő magyar álláspont miatt több cseh politikus kétségbe vonta a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködésének jogosultságát és a csoport jövőjét.

Milos Zeman elítélte a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni uniós támadásokat. Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Milos Zeman rámutatott: a

visegrádi együttműködés hasznos, a visegrádi négyek voltak például azok, amelyek a közelmúltban megakadályozták, hogy az Európai Unió bevezethesse a menekültek kvóták szerinti elosztását a tagállamok között.

A cseh államfő szerint éppen ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy az Európai Tanácsban az egyes tagállamok szuverenitását érintő kérdésekben továbbra is követelmény legyen a konszenzusos szavazás.

Milos Zeman felszólította a nagyköveteket, akik szokásos éves értekezletre gyűltek össze ezen a héten Prágában, hogy munkájukban elsősorban a cseh gazdasági érdekek érvényesítésére helyezzék a hangsúlyt, és minél több beruházást szerezzenek az országnak.