Macront szidták és sértegették, francia zászlót égettek Algériában, a francia elnök csak vigyorgott - videó

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Vágólapra másolva!
Nem úgy sikerült a francia elnök Algériában tett látogatása, mint ahogyan tervezték, ugyanis kifütyülték és sértegették, ő mégis úgy tett, mintha semmi sem történt volna - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Hozzátették: a francia elnök a közösségi oldalon csak egy olyan jelenetet tett közzé a lakossági találkozóról, ahol azért tolongott a nép, hogy közös képet készíthessenek velük, a kínos jelenetről semmit.
Vágólapra másolva!

Alaposan félresikerült Emmanuel Macron francia elnök algériai látogatása, illetve azon része, amikor az államfő a lakosság közé vegyült. A tömegből eleinte sokan azért tolongtak, hogy közös képet készíthessenek a politikussal, ám egy idő után Algériát éltető és Macront szidó hangokat lehetett hallani, durva sértések is elhangzottak.

Macron még ekkor is úgy tett, mintha semmi sem történt volna és lelkesen integetett a tömegnek, ám a biztonságiak jobbnak látták az autójába terelni a francia államfőt.

A történtekről beszámoló RMC francia hírtelevízió kérdésére az Élysée francia elnöki hivatal a propagandaszöveget ismételte: Emmanuel Macron mindig is szívesen vegyül el a nép között látogatásai során, ez a fajta kapcsolatteremtés hozzátartozik az életmódjához és az emberekkel való viszonyához. Az Élysée kiemelte, hogy míg Algírban erre a fajta közönségtalálkozóra nem volt lehetőség, úgy ítélték, meg, hogy Oran megfelelő helyszín lehet. Az elnöki hivatal arra is kitért, hogy a városban tett látogatás során az utcán szép számmal voltak a francia elnök szimpatizánsai, csupán egy néhány fős csoport volt ellenséges az államfővel. Algériában tett látogatásáról maga Emmanuel Macron is beszámolt a Twitteren, ám

bejegyzésében egy szót sem ejtett az incidensről, helyette csak méltatta az orani fiatalokat és köszönetet mondott a fogadtatásért, hozzátéve, hogy a kultúra és a sport, valamint a vállalkozói szellem továbbra is összeköti a két nemzetet.

A V4NA szerint Damien Rieu jobboldali politikus, az Éric Zemour által alapított Reconquête (Visszahódítás) nevű párt tagja azonban merőben másként látja a történteket. Az ellenzéki politikus értetlenül áll az előtt, hogy Macron nem reagált az „egy, kettő, három, éljen Algéria" szlogenre, hanem elégedetten integetett a népnek, miközben megalázták a francia államfőt és országát.

Damien Rieu egy másik videót is feltett a közösségi oldalra, ezen az látszik, hogy algériai fiatalok nem sokkal a francia elnök látogatása után francia zászlót égetnek az utcán, hozzátéve, hogy a felvételen szereplő fiatalok két hét múlva pedig "életük kockáztatásával átkelnek a Földközi-tengeren, hogy aztán egykori gyarmatosítóikkal éljenek együtt".

Nem ez volt az első eset, hogy Macront inzultus ért egy lakossági találkozón, a legmegdöbbentőbb eset 2021. június 8-án történt, amikor az ország délkeleti részében lévő Drôme megyében egy dühös fiatalember váratlanul megpofozta.

Az elnököt megütő fiatalember, Damien Tarel hírügynökségünknek adott exkluzív interjújában később arról beszélt, hogy rengetegen támogatják, és nem bánta meg amit tett, annak ellenére, hogy négy hónapra börtönbe zárták. A fiatalember állítása szerint kötelességének érezte a francia államfő felpofozását. Nem a fent említett pofon volt az egyetlen fizikai támadás Macron ellen, amint arról a V4NA is beszámolt, alig pár nappal áprilisi újraválasztása után egy piacon ment a francia elnök a nép közé, amikor a tömegből egy elégedetlen polgár felé dobott egy paradicsomot.

A támadó Macront nem találta el, de néhány körülötte álló személyt, többek között az egyik biztonsági őrt igen, ám szokásához híven úgy tett a francia államfő, mintha mi sem történt volna és folytatta a piacon tett látogatását. Egyébként ez volt az első nyilvános szereplése az újraválasztását követően.