Hősként ünneplik a libanoni férfit, aki túszokat ejtett egy bejrúti bankban

Vágólapra másolva!
Hősként üdvözölték azt a fegyveres férfit, aki több mint hat órán át túszként tartott fogva több embert egy bejrúti bankot, mert nem tudta felvenni megtakarításait, hogy apja orvosi számláit kifizesse.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla csütörtökön túszejtés történt egy bejrúti bankban.

A libanoni bankok a mély gazdasági válság közepette szigorú szabályokat vezettek be arra vonatkozóan, hogy az emberek mennyi pénzhez férhetnek hozzá.

A gyanúsított egy puskával ment be a bankba, benzint öntött magára, és kórházi számlákra követelte a pénzét

- írja a BBCNews.

Tettét a közvélemény támogatta - az ujjongó tömegek összegyűltek a bank előtt és azt skandálták:

Hős vagy!

Vehicles are seen outside the Federal bank of Lebanon, after people who were held hostages exited the bank, in Hamra, Lebanon, August 11, 2022. REUTERS/Mohamed Azakir

A patthelyzet végül békésen, sérülések nélkül ért véget, miután a tárgyaló felek olyan megállapodást kötöttek, amely lehetővé tette, hogy a gyanúsított 35 ezer dollárt (13,4 millió Ft) megkapjon a megtakarításaiból.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a férfi ellen vádat emelnek-e.

Az BBC szerint a gyanúsított családjának nagy szüksége volt a megtakarításaira, több családtagja is kórházban van.

A gyanúsított testvére újságíróknak nyilatkozott:

A bátyámnak 210 ezer dollárja van a bankban, és csak 5500 dollárt szeretett volna kapni, hogy kórházi számlákat fizethessen ki.

Libanonban széles körben felháborodtak az emberek bankszámláinak szigorú ellenőrzése miatt, amely 2019-ben lépett életbe. A külföldi pénzátutalásokra is korlátozások vonatkoznak.

Az ország a világ egyik legsúlyosabb gazdasági válságának közepén van a modern időkben - és ennek hatása még inkább érezhető, mivel a megélhetési költségek exponenciálisan növekednek, és hiány van búzából és gyógyszerekből is.