Bécsben bujkálhat Putyin tanácsadója lányának gyilkosa

DUGIN, Alekszandr, moszkva, oroszország, FSZB, Natalja Vovk, Alexander Dugin, Darja Dugina
Moszkva, 2022. augusztus 23. Alekszandr Dugin orosz ideológus a meggyilkolt lánya, Darja Dugina újságíró, filozófus ravatalán a moszkvai Osztankinói tévétoronyban 2022. augusztus 23-án. A 29 éves újságírónővel pokolgépes merénylet végzett augusztus 20-án. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg Dugina meggyilkolásával. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vágólapra másolva!
Osztrák sajtóértesülések szerint Bécsbe menekülhetett az ukrán Natalja Vovk, akit Darja Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával gyanúsítanak – írja a Kronen Zeitungra hivatkozva a Mandiner és az Index. Natalja Vovk egyik unokatestvére pedig azt állítja: a nőt az ukrán titkosszolgálat kényszeríthette a merénylet végrehajtására. Nyilatkozata alapján a foglyul ejtett fiával zsarolhatták meg a nőt. Az ukrán fél ugyanakkor mindent tagad. Darja Dugina Alekszandr Dugin geopolitikai szakértő, újságíró lánya volt. Sajtóinformációk alapján Dugin Putyin elnök egyik tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Ahogy az köztudott, Alekszandr Dugin orosz geopolitikai szakértő, filozófus lányát szombat este az az apja autójában robbantották fel Moszkva közelében.

Darja Dugina a helyszínen meghalt. Erről az Origo itt számolt be. A merénylet után Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a Dugin családjának. Sajtóinformációk alapján Alekszandr Dugin Putyin egyik tanácsadójaként tevékenykedik.

Az orosz hatóságok egy 43 éves ukrán nőt, Natalja Vovkot (és az ukrán titkosszolgálatot) gyanúsították meg a merénylet elkövetésével, aki a robbantás után először Észtországba menekülhetett el.

A Kronen Zeitung szerint a nőt hétfő este már Bécsben látták egy szállodában, a városi főpályaudvar közelében, két nő és egy gyermek (vélhetően a kislánya) társaságában.

Állítólag Natalja Vovk szerepel a fotón. Forrás: Mandiner

A lap hozzátette, ezzel kapcsolatban már

az osztrák belügyminisztérium is vizsgálatot indított.

Az ukránok meglepőnek találnák, ha Natalja Vovk valóban Bécsbe menekült volna, mert úgy vélik „az osztrák főváros tele van orosz kémekkel". (A „két világ" határán fekvő Bécs a hidegháború alatt vált kémközponttá - szerk.)

Az orosz sajtó megszólaltatta a feltételezett merénylő családtagjait is

Az orosz sajtónak nyilatkozott Natalja Vovk több családtagja is. Édesapja azt mondta, hogy Vovk a háború kitörése után Franciaországba menekült, és gyárban dolgozott. Később Lengyelországba költözött, majd visszatért Ukrajnába. A merénylet előtt néhány nappal azonban – saját bevallása szerint – már Litvániából hívta fel őt.

Ennek az információnak ugyanakkor ellentmond, hogy az orosz hatóságok szerint Natalja Vovk már július 23-án Oroszországba érkezett.

A nő édesanyja eközben elismerte, hogy valóban a lányáé az a Mini Cooper gépjármű, amelyet az orosz titkosszolgálat (FSZB) szerint Natalja Vovk a merénylet elkövetésekor is használt. Emellett

mindkét szülője megerősítette azt is, hogy Vovk korábban szolgált az ukrán hadseregben.

Édesapja ugyanakkor tagadta, hogy lánya az Azov ezred katonája lett volna.

Az ukrán titkosszolgálat kényszeríthette?

A szülők mellett megszólalt Natalja Vovk unokatestvére is, aki azt állította:

a nőt az ukrán titkosszolgálat kényszeríthette a merénylet végrehajtására.

Közlése szerint a foglyul ejtett fiával zsarolhatták meg a nőt.