A Gazprom csökkenti a franciáknak szánt gáz mennyiségét

Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS POLITICAL CRISIS LOGO BUILDING EXTERIOR VIEW ILLUSTRATION FLAG
General view of the Russian natural gas monopoly gaint Gazprom headquarters with their flag in Moscow, 03 January 2006. Russian Prime Minister Mikhail Fradkov called on the European Union Tuesday to put pressure on Ukraine to ensure full supplies of Russian natural gas transit to European countries, in a message to Brussels quoted by the RIA-Novosti news agency. Russia's state-controlled energy firm Gazprom accused Ukraine Tuesday of siphoning off 118.7 million cubic metres of natural gas destined for European countries on January 2. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz energetikai vállalat szerződéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt keddtől csökkenti az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét - közölte az Engie, amely Franciaország legnagyobb gázszolgáltatója.
Vágólapra másolva!

Emmanuelle Vargon, az energiapiaci szabályozási bizottság (CRE) vezetője kedden egy francia rádióadónak azt mondta, hogy

a francia gáztározók töltöttségi szintje jelenleg 91 százalék.

A francia kormány azt a célt tűzte ki, hogy november 1-jéig a gáztározók 100 százalékban megteljenek.
Néhány hete a Gazprom arról számolt be, hogy

az idei első hét és fél hónapban 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba irányuló gázexportját.

Az ukrajnai háború kezdete óta eddig is jelentősen csökkent az Engie-nek szállított gáz mennyisége - mutatott rá közleményében a francia energiavállalat. Az Engie aláhúzta: korábbi intézkedéseinek köszönhetően akkor is el tudja látni ügyfeleit, ha a Gazprom felfüggeszti a szállítást. A szolgáltató július végén már jelezte, hogy számottevően csökkentette pénzügyi és fizikai függőségét az orosz földgáztól, amely jelenleg beszerzési forrásainak mindössze négy százalékát teszi ki. A vállalatot vezető Catherine MacGregor leszögezte:

nincs ok az aggodalomra.

Szerződéssel kapcsolatos gondok vannak a háttérben Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az energiaszolgáltató hétfőn megerősítette, hogy tárgyal a Sonatrach algériai állami olajtársasággal az onnan érkező szállítások növeléséről. Az Engie legnagyobb részvényese - közel 24 százalékos részesedéssel - a francia állam. Az Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) európai platform a múlt héten közölte, hogy

megközelítette a 90 százalékot a gáztározók töltöttsége Franciaországban, így az ország jó úton van afelé, hogy elérje célját és novemberig teljesen feltöltse a készleteket.

Olivier Véran kormányszóvivő ugyanakkor figyelmeztetett:

ez nem jelenti azt, hogy Franciaország átvészeli a telet a készletekből, ha az oroszok felfüggesztik a szállítást, vagy ha túl nagy lesz a hazai fogyasztás.

Mindazonáltal Franciaország egyes európai partnereinél kevésbé függ az orosz gáztól, amely fogyasztásának 17 százalékát teszi ki. Elisabeth Borne francia kormányfő hétfőn felszólította a vállalatokat, hogy a jövő hónapig dolgozzák ki energiatakarékossági terveiket. A miniszterelnök figyelmeztetett:

a cégek lesznek az első áldozatok, ha Franciaország valaha is rákényszerül a gáz- és az áramfogyasztás korlátozására.