Uniós biztos: Az atomenergia elengedhetetlen a zöld átmenethez és az alacsony rezsiárakhoz

A Paks II. Atomerőmű referenciája a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése
Vágólapra másolva!
Mairead McGuinness szerint a földgáz része lehet a tagállamok energiamixének, akárcsak az atomenergia - számolt be a hírről a Mandiner.
Vágólapra másolva!

"Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, melyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához" – jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Az atomenergia elengedhetetlen a tagállami energiamixben a biztos nyilatkozata szerint Forrás: Roszatom

McGuinness a taxonómiarendelet módosítását célzó EP-javaslatról – mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül – tartott vitán kiemelte:

Az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedéshez szintén ilyen beruházásokra van szükség

– mondta.

A tagállamok önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket

Emlékeztetett: a tagállamok teljes mértékben önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket. Az Európai Bizottság egyetlen tagállamot vagy magánberuházót sem kötelez arra, hogy atomenergiába vagy gázberuházásokba fektessen, ugyanakkor kritériumokat határoz meg arra, hogy a gázba vagy az atomenergiába való befektetés megfeleljen és segítse a kitűzött célokat - mondta.


– mondta.

A gáz vagy az atomenergia használata nem történhet a megújuló energiaforrások rovására, ahogy szükséges az is, hogy a magánberuházások hozzájáruljanak a hosszú távú klímacélok megvalósításához, a klímasemlegesség eléréséhez – szögezte le az uniós biztos.

Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során kiemelte: Európa energiaválságban van, emelkednek az árak, bizonytalan az ellátás, a taxonómiarendeletre vonatkozó módosító javaslat pedig csak tovább súlyosbítaná a helyzetet.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Forrás: Origo

Hangsúlyozta:

- mondta.

Európának az energiafüggetlenségre kell törekednie, ami új atomerőművek és a cseppfolyósított földgázterminálok létesítése nélkül megvalósíthatatlan. A javaslat fokozná az európai energiaellátás kiszolgáltatottságát – figyelmeztetett.

– fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: meg kell védeni az európaiakat az energiaválságtól, ezért kell nemet mondani a javaslatra.