Testrészeket találtak a mentők az olasz gleccseren lezúdult halálos lavina után

gleccser, omlás, jégomlás, jég, gleccseromlás, lavina, olaszország
Canazei, 2022. július 5. Mentőhelikopterrel kutatnak eltűntek után 2022. július 5-én a Punta Rocca gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin két nappal korábban. A természeti katasztrófában legkevesebb heten életüket vesztették, nyolcan megsérültek, tizenhárom embert még keresnek. MTI/AP/Luca Bruno
Vágólapra másolva!
A mentők testrészeket találtak az eltűnt túrázók keresése során, miután egy hatalmas lavina legalább hét ember halálát okozta Olaszországban.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, lavinaomlás történt Olaszországban vasárnap.

A magyar túrázok sértetlenül megúszták a lavinaomlást.

Canazei, 2022. július 5. Mentőhelikopterrel kutatnak eltűntek után 2022. július 5-én a Punta Rocca gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin két nappal korábban. A természeti katasztrófában legkevesebb heten életüket vesztették, nyolcan megsérültek, tizenhárom embert még keresnek. MTI/AP/Luca Bruno Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Hétfőn az eső akadályozta az eltűnt túrázók utáni keresést, de kedden a napos időjárás lehetővé tette, hogy a helikopterek több mentőcsapatot szállítsanak a helyszínre - bár a remény, hogy bárkit is élve megtalálnak, egyre halványult.

A hatóságok kezdetben 13 túrázó eltűnésétől tartottak a Dolomitokban, a Bolzanótól keletre fekvő Marmolada gleccseren, de Trento tartomány ötre csökkentette a számukat, miután nyolc másik túrázó jelentkezett a hatóságoknál.

Canazei, 2022. július 5. Mentőhelikopterről készült kép 2022. július 5-én a Punta Rocca gleccserről, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin két nappal korábban. A természeti katasztrófában legkevesebb heten életüket vesztették, nyolcan megsérültek, tizenhárom embert még keresnek. MTI/AP/Luca Bruno Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A gleccser egy hatalmas darabja szakadt le vasárnap, és lavinát indított el, amely jég, szikla és törmelék áradatát zúdította a hegyoldalon a gyanútlan túrázókra.

A helyszín helikopteres felmérése során készült fotók egy tátongó lyukat mutattak a gleccseren.

A terep továbbra is annyira instabil, hogy a mentőcsapatok oldalra szorultak, és drónokkal keresik a túlélőket, miközben a helikopterek a túlsó oldalon, néhányan pedig mobiltelefonokat érzékelő berendezéssel kutatnak túlélők után.

- mondta Alex Barattin, az Alpesi Mentőszolgálat munkatársa.