Megkezdődtek a szenátusi választások Japánban

kisida fumio
Candidate for the presidential election of the ruling Liberal Democratic Party (LDP) Fumio Kishida (C), former foreign minister, speaks after being elected as the new president at the LDP presidential election in Tokyo on September 29, 2021. (Photo by Carl Court / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Japánban vasárnap megkezdődtek a szenátusi választások, amelyek célja az ország felsőháza felének megújítása.
Vágólapra másolva!

A voksolást nagymértékben beárnyékolta a volt miniszterelnök, Abe Sindzó meggyilkolása, akit két nappal korábban, a nyugati Narában tartott választási gyűlésen lőttek le.

A jelenlegi japán kormányfő, Fumio Kisida, akinek jobboldali Liberális Demokrata Pártja (LDP) vezet a közvélemény-kutatásokban, elítélte a korábbi mentora elleni "barbár" támadást, és hangsúlyozta "a demokrácia alapját képező szabad és tisztességes választások védelmének fontosságát".

- tette hozzá.

Az ország egyik legismertebb politikusa, Abe Sindzó elleni merényélet mélyen megdöbbentette és meghatotta az embereket az országban és külföldön egyaránt. A világ minden tájáról érkeztek részvétnyilvánító üzenetek, többek között Kínából és Dél-Koreából, amellyel Japánnak gyakran viharos a kapcsolata.

A támadás feltételezett elkövetője, akit a helyszínen őrizetbe vettek, bevallotta, szándékosan cselekedett.

Egyes japán médiumok arról számoltak be, hogy egy vallási csoport tagja volt. A 41 éves Tecuja Jamagami feltehetően a Tengeri Önvédelmi Erők (Japán haditengerészete) volt tagja, és a rendőrségnek azt mondta, hogy a merénylethez házilag készített fegyvert használt.

A volt miniszterelnök elleni merénylet miatt a különböző pártok rövid időre felfüggesztették a választási kampányt, amely szombaton fokozott biztonsági intézkedések közepette folytatódott.

A kampányt főképpen a helyi aggodalmak uralták, beleértve az áremelkedéseket és az áramellátás kockázatát, mivel a Japánt június vége óta sújtó hőhullám miatt áramhiánytól tartanak az országban.

Az LDP és szövetségese, a jobbközép Komeito alkotta kormánykoalíció az előrejelzések szerint vasárnap a megpályázható képviselői helyekből több mint hetvenet megszerezhet.

A szenátusban összesen 245 mandátum van, amelyek fele háromévente megújul.

A balközép Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ) az előrejelzések szerint veszíthet jelenlegi 45 mandátumából, és ezzel elveszíti legfőbb ellenzéki szerepkörét, ha nem tud vonzó alternatívát felmutatni.

Egy nagy győzelem a szenátusban megszilárdítaná Kisida hatalmát, aki az "új kapitalizmusnak" nevezett, újraelosztóbb gazdaságpolitikát támogatja a hároméves, előre tervezett választások nélküli időszak előtt.

Japán nyugati szövetségeseivel való szoros együttműködését otthon is üdvözölték, és a védelmi költségvetés "jelentős" növelésére vonatkozó terve is népszerű, mivel Kína továbbra is érvényesíteni próbálja területi törekvéseit az ázsiai-csendes-óceáni térségben.