Negatív rekord: közel 14 millió német él szegénységben

Vágólapra másolva!
A legutóbbi szegénységi jelentés szerint 13,8 millió ember él az átlagjövedelem hatvan százalékánál kevesebből. Soha nem volt még ennyi elszegényedett ember Németországban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Új csúcsot ért el a szegények aránya Németországban. A legutóbbi szegénységi jelentés szerint 13,8 millió ember él az átlagjövedelem hatvan százalékánál kevesebből.

Csak az elmúlt két évben mintegy hatszázezer emberrel bővült a szegények köre.

Ulrich Schneider, a Paritätischer Gesamtverband nevű szociális szervezet ügyvezető igazgatója szerint megdöbbentők az új adatok, azok ugyanis azt mutatják, hogy

Az egekben lévő infláció miatt pedig a szakember arra figyelmeztetett, hogy a helyzet csak romlani fog a közeljövőben.

A szegénység hivatalos meghatározása alá tartozók aránya a teljes népességen belül rekordot jelentő 16,6 százalék.

Forrás: Paritätischen Gesamtverbands/V4NA

Az elszegényedés drámai az egyedül élők körében, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járvány okozta szigorú intézkedéseket. Itt a bizonytalan jövedelműek aránya csaknem kilenc százalékról 13,8 százalékra nőtt, de

a nyugdíjasokat (17,9 százalék) és a gyermekeket (20 százalék) is sokkal jobban érinti a szegénység.

Fontos megjegyezni, hogy a szegénység pusztán egy arányszám, amely meghatározza az alacsonyabb jövedelmi szegmensbe tartozók arányát.

Forrás: Paritätischen Gesamtverbands/V4NA

Az Alternative für Deutschland (AfD) ellenzéki párt szerint egyértelműen a kormány elhibázott válságkezelése súlyosbítja az egyébként is gödörben vergődő gazdaságot. Mariana Harder-Kühnel szóvivő úgy véli, hogy a kormány politikája láthatóan meghozza gyümölcsét.

A nyugdíjasok, a gyermekek és az egyedül élők körében a szegénységben élők száma magasabb, mint valaha.

És ez nem véletlen:

– mondta a párt szóvivője, majd hozzátette, hogy a legnagyobb probléma azzal van a kormány hibás politikája kapcsán, hogy a társadalom egyik legfőbb magját érinti a legsúlyosabban.

– hangsúlyozta Mariana Harder-Kühnel.

Az AfD szerint tekintettel a sorozatos energia-, üzemanyag-, élelmiszer- és bérletiár-robbanásra, valamint az egyre növekvő adóterhekre, a szegénységben élők aránya a jövőben tovább növekedhet.