Elítélték a pácienseit megölő olasz transzplantációs sebészt

műtét operáció
Daganat helyett egy műanyag bója volt a férfi tüdejében
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egy svéd bíróság felfüggesztett büntetést szabott ki egy kegyvesztett olasz sebészre, aki halálos kimenetelű testi sértést okozott egy kísérleti őssejtes légcsőátültetés során - írja a BBC. 
Vágólapra másolva!

Az ügyészek öt év börtönbüntetés letöltését javasolták Paolo Macchiarini ügyében,

akit egykor úttörő transzplantációs sebészként tartottak számon,

két súlyos testi sértés vádja alól azonban felmentették. A kerületi bíróság végül úgy ítélte meg, hogy az orvos, aki következetesen tagadta a vádakat, nem szándékosan okozta a tettét.

Macchiarini 2011-ben nemzetközi elismerést kapott, miután a svéd Karolinska Egyetemi Kórházban elvégezte a világ első szintetikus szervátültetését. Az őssejtekkel ellátott műanyag légcsövek segítségével a betegeknek már nem kell hosszú és akár beláthatatlan ideig donorra várniuk.

A képen Paolo Macchiarini

Az olasz sebészt annak ellenére alkalmazták a svéd kórházban, hogy korábbi munkáltatói elmarasztaló jelentéseket írtak róla.

Egy eritreai diákon 2011-ben végezték el a transzplantációt a svéd kórházban, majd két és fél évvel később néhány vírus ledöntötte a lábáról és életét vesztette. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy meglazult a szintetikus légcsöve. A Karolinska kórházban két másik beteg is meghalt a transzplantációt követően. A szintetikus légcsőátültetés műtétjébe az amerikai Christopher Lyles, a húszas éveiben járó Yesim Cetir, és más külföldön kezelt betegek is belehaltak.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az elismert Karolinska Intézet végül felfüggesztette Macchiarini-t.

Egy dokumentumfilm pedig olyan riasztó gyakorlatokról számolt be, amelyeket a sebész műtétjei során rendszeresen alkalmazott,

az ügyészek bűncselekmények vádjában indítottak nyomozást ellene.

Az ügy végül a Stockholm melletti Solna kerületi bírósága elé került, ahol a sebészt súlyos testi sértéssel vádolták meg. Bjoern Skaensberg tanácsvezető bíró elmondta, hogy a bíróság egyetértett az ügyészekkel abban, hogy a műtéti eljárás nem felelt meg a "tudománynak és a bizonyított tapasztalatoknak". A bíróság a tárgyalást követően arra a következtetésre jutott, hogy "két beavatkozás indokolt volt, de a harmadik nem".

Macchiarinit azonban felmentették a testi sértés vádja alól, ugyanis a szándékosságot nem tudták rábizonyítani. Macchiarini mindig is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, azzal érvelt, hogy a transzplantációk célja a betegek életének megmentése volt.

A felfüggesztett büntetés azt jelenti, hogy a sebész a következő két évben próbaidőn lesz.