Texasi iskolai mészárlás: 19 perc alatt a helyszínre értek a rendőrök, mégsem tettek semmit

Texas, lövöldözés, iskolai lövöldözés, Uvalde, Robb Általános Iskola, Makenna Lee Elrod, Jayce Carmelo Luevanos, Eliahana "Elijah" Cruz Torres, Uziyah Garcia, Jackie Cazares, Maite Rodriguez, Jose Flores Jr, Nevaeh Bravo
Vágólapra másolva!
A helyi híradásokban közzétett jelentések alapján a rendőrök valójában már 19 perccel az iskolai támadás kezdete után közbeavatkozhattak volna, ugyanis ekkor már a helyszínen voltak.
Vágólapra másolva!

Az uvalde-i általános iskolában május 24-én kezdett lövöldözni a 18 éves Salvador Ramos, aki a támadás előtt a saját nagymamáját is arcon lőtte. A mészárlásban 19 gyerek és 2 tanár meghalt, Ramost végül a rendőrök lőtték le.

A texasi iskolai lövöldözés áldozatai Forrás: Twitter

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a mészárlás kezdetétől 75 percig gyakorlatig nem csináltak semmit a rendőrök, pedig a szülők az iskola előtt sírva kéték őket, hogy menjenek már be az épületbe. Amikor végül bementek, még akkor sem törték rá a fegyveresre az osztályterem ajtaját, ahol elbarikádozta magát.

Pedig férfi közben embereket ölt és a gyerekek könyörögtek a rendőröknek, de ők a folyosón vártak a megfelelő pillanatra.

Az Austin American-Statesman és a KVUE-TV által közölt információk szerint a rendőrök valójában 19 perc alatt a helyszínre értek, mégis több mint 1 óra telt el, mire beavatkoztak volna – írja a Guardian.

A források szerint ráadásul elegendő tűzerővel és védelemmel rendelkeztek már akkor, hogy elfogják a támadót.

A felvételek szerint a fegyveres délelőtt 11:33-kor ment be az iskolába, és azonnal lövöldözni kezdett. Három perccel később 11 rendőr lépett be az épületbe, akik erősítést kértek, miután a támadó lefegyverezte őket. 11:52-kor már megérkezett az erősítés a helyszínre.

Forrás: MTI/EPA/Aaron M. Sprecher

A dokumentumok szerint az egyik rendőr próbált kulcsot találni az osztályterem ajtajához, habár senki nem próbálta meg előtte kinyitni.

Közben újabb rendőrök is érkeztek a helyszínre, de végül csak 12:46-kor törték rá az ajtót a támadóra.