Küldetés közben meghalt két iráni űrrepülési szakember

Vágólapra másolva!
Két különböző incidensben meghalt az ország középső részében két iráni űrrepülési szakember, egyikük a Forradalmi Gárda tagja volt - jelentette hétfőn a helyi média.
Vágólapra másolva!

Ali Kamani, a Forradalmi Gárda űrrepülési dandárjának tagja "mártírként halt meg (a közép-iráni Markaszi tartománybeli) Homein városban küldetés teljesítése közben" - írta a Fars hírügynökség a Forradalmi Gárda közleményét idézve. Ali Kamani "bevetés közben" vesztette életét, és a halálhírének közzététele után egy órával az is kiderült, hogy egy rakétafejlesztéssel foglalkozó kutató is meghalt.

A kutató, Mohamed Abdúsz, pilóta nélküli légi járművek (UAV), ballisztikus rakéták és műholdak fejlesztésével foglalkozott. A 33 éves férfi a Teherántól keletre fekvő Szemnánban vesztette életét vasárnap "küldetés közben" - írta a Fars.

A hírügynökség további részleteket nem közölt, és nem tért ki a halálesetek körülményeire sem.
Két hete az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentette, hogy Ali Eszmailzade ezredes, a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős al-Kudsz nevű elitalakulatának egyik parancsnoka halt meg "balesetben otthonában".

Május 26-án az ötvenéves Szajjád Hodajit, a Forradalmi Gárda ezredesét lőtte agyon két motoros, amikor hazatért az iráni főváros keleti részében lévő otthonába. Hivatalos médiajelentések szerint öt golyó találta el.


Az ezredes az al-Kudsz tagjaként ismert volt Szíriában, ahol Irán katonai támogatást nyújt Bassár el-Aszad elnök rendszerének - jelentette az iráni televízió. A The New York Times című baloldali-liberális amerikai lap akkor az internetes oldalán amerikai hírszerzési forrásökra hivatkozva arról írt, hogy Hodaji ezredest az izraeli hadsereg megbízásából ölte meg a két motoros.

A lap szerint az izraeli titkosszolgálat jelentette ezt amerikai partnereinek. Az információ napvilágra kerülése után Ram Ben-Barak, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke tagadta, hogy Izraelnek köze volt a gyilkossághoz, s azt hangsúlyozta, hogy a The New York Timesban megjelent amerikai kiszivárogtatás aláássa a kétoldalú bizalmi együttműködést Izrael és az Egyesült Államok között.

A Forradalmi Gárda akkor a "cionistákat" vádolta a gyilkossággal és bosszút esküdött.

A Forradalmi Gárda szerepel a Washington által terrorszervezetnek nyilvánított szervezetek listáján.