Nemzeti szégyen a térdelés, szégyellem, hogy angol vagyok - így reagáltak britek a pesti pfujolásra

Magyarország-Anglia, Nemzetek Ligája labdarúgó mérkőzés, labdarúgás, meccs, térdel, térdelés
England's forward Harry Kane (L) mand England's midfielder Mason Mount take a knee prior to the UEFA Nations League football match Hungary v England at the Puskas Arena in Budapest, Hungary, on June 4, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Sok kommentelő szerint megérdemelték az angol játékosok a pfujolást a szombati magyar-angol meccsen. Ahogy többször megírtuk, az angol focisták bemutatták szokásos térdeléses bohóckodásukat, úgymond a rasszizmus ellen. Mint ismert: Magyarország sohasem volt gyarmattartó ország, így bocsánatot sincs oka kérnie. A britek színpadias produkcióját - teljesen érthetően - pfujolás kísérte a Puskás Stadionban. A meccset egyébként a magyarok nyerték.
Vágólapra másolva!

Szombat este ugyanis bravúros győzelmet aratott a magyar labdarúgó válogatott, 60 év után tudta ismét legyőzni az angolokat tétmeccsen. A nemzetközi sajtó egy része azonban nem a meccs eredményéről, hanem arról cikkezett, hogy a magyar szurkolók – mintegy 35 ezer 14 év alatti gyerek – a mérkőzés elején kifütyülték a szélsőbaloldali Black Lives Matter mozgalom előtt tisztelegve letérdelő angol játékosokat.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Twitteren „kisebb shitstorm tört ki a térdelés és a fujolás miatt” – hívja fel rá a figyelmet a Mandiner, ami a brit lapok kommentjeiből válogatott. A szombati események láthatóan megosztották a kommentelőket, sokak szerint az angol játékosok megérdemelték a pfujolást, bár kétségtelenül olyanok is voltak, akik szerint a magyar szurkolók, és így a gyerekek is rasszisták. 12 vagy 14 évesen...

Egy kommentelő gúnyosan megjegyezte, „Gareth Southgate-nek váltania kellett volna egy pár szót azokkal a neveletlen magyar iskolásokkal! El kellett volna magyaráznia nekik, hogy

számunkra nemzetként nagyon fontos a jóemberkedés, és sok bátor országgal ellentétben nem merünk nem letérdelni”

– vélekedett a The Telegraph egyik ironikus olvasója, míg egy másikuk szerint „Elég ebből a térdelős értelmetlenségből!”

Forrás: Mandiner

Sokan voltak, akik egyetértettek vele: „Szép munka, magyar gyerekek.

– írta egy harmadik kommentelő.

Egy másik olvasó szerint viszont el kell tiltani a magyarokat a nemzetközi focitól: „Ezt csak úgy lehet megállítani, ha nagyon hosszú időre kitiltjuk Magyarországot a nemzetközi versenyekről. Kétszer is meggondolnák [a fütyülést], ha tudnák, hogy néhány évtizedig utána nem játszhatnának” – írta.

A Mandiner megjegyzi, hogy a BBC Sport olvasói inkább Gareth Southgate edzői teljesítményével voltak elégedetlenek, de egy szemfüles kommentelő azért hozzátette, hogy ennél sokkal nagyobb probléma volt a magyar gyerekek fütyülése. „Ami sokkal aggasztóbb, az a negyvenezer iskolás, aki lehurrogott minket, amiért letérdeltünk. Gyorsan elfelejtették, miért nem voltak ott az egyébkénti szurkolók…” – írta. Más pedig úgy kommentálta az esetet, hogy

Hasonló hangulat uralkodik a baloldali Guardian kommentszekciójában is. Az egyik kommentelő szerint Southgate-nek igazán nem kellett volna meglepődnie a pfujoláson.

Forrás: Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

Egy másik Guardian-bejegyzés alatt egyébként több volt a megértés a magyar reakcióval szemben. „Talán azért [pfujoltak], mert egy focimeccset akartak nézni. Sportot. Tömegszórakoztatást. Amivel megfeledkezhetnek a világ működéséről és a problémákról… de nem, nekünk mindenképpen jóemberkednünk kell, hogy pontosan semmit sem oldjunk meg vele. Semmi értelme” – írta az egyik felhasználó.

„Kikapott Anglia? Ideje kijátszani a rasszizmuskártyát”

– jegyezte meg egy másik hozzászóló.

A Twitteren a Sky Sport bejegyzése alatt is sokan kommenteltek.

Forrás: Twitter

Többen úgy vélték, hogy ami történt, azt

úgy hívják, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága.

Egy másik kommentelő szerint „még a gyerekek is átlátnak ezen a baromságon. Jól csinálták, gyerekek!”

Forrás: Twitter

Az Origo is megnézett több hozzászólást. Többen megjegyezték, hogy egyszerű megoldás lenne, ha a játékosok nem térdelnének le. Volt, aki megjegyezte:

Más pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a térdelést angliai stadionokban is ki szokták fütyülni az angol csapatok szurkolói.

Forrás: Twitter

Az Express brit lap kommentelői szerint az angol válogatottnak be kellene fejeznie a BLM előtti tisztelgést.

Forrás: Origo

A térdelés nemzeti szégyen

- jelentette ki az egyik kommentelő, míg egy másikuk azt írta, zavarba ejtőnek tartja, amikor látja, hogy "ezek a gyávák" térdelnek, ilyenkor szégyenli, hogy angol.

Forrás: Origo

Többen megjegyezték a Twitteren is, hogy jobb eredményt ért volna el az angol válogatott, ha a térdelés, a szivárvány és a politika helyett inkább a focira koncentrálnak.

Forrás: Twitter

Mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a csapat továbbra is támogatja az anarchista BLM-et, akkor számolnia kell a negatív reakciókkal.

Egy kommentelő azt is megjegyezte, hogy míg a meccs előtt az angol játékosok mind letérdeltek, addig nem minden játékos énekelte a himnuszt. Egy másik pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a szurkoló gyerekek tiszteletet tanúsítottak, amíg a brit és a magyar himnusz szólt, a térdelés azonban már nem tetszett nekik.

Forrás: Origo