Egy brit nyugdíjas házaspár szívszorító vallomása: Attól félünk, hogy nem élünk túl még egy telet

hajléktalanság, szegénység, anglia, válság
A homeless man, who has been rough sleeping for 8 weeks, sleeps in central London on November 8, 2019. - As record numbers of Britons flock to food banks and homelessness soars, for many people rampant poverty, not Brexit, is the main issue in next week's general election. (Photo by TOLGA AKMEN / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY ROLAND JACKSON
Vágólapra másolva!
Nehezen viselik a britek az élet szinte minden területén jelentkező brutális mértékű drágulást. Az egyik kikötővárosban az emberek ötöde nem tudja fizetni a számláit. Az Egyesült Királyságban úgynevezett élelmiszerklubokat nyitnak, ahol a rászorulóknak tartós élelmiszereket lehet adományozni. A legrosszabb helyzetben a nagycsaládosok és az idősek vannak. Az élelmiszerek beszerzése mellett a legfőbb gondot a rezsi és az üzemanyag árának drámai mértékű, rekordidő alatt történő emelkedése okozza. Megdöbbentő részletek következnek.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány utóhatásaként jelentkező infláció, az orosz-ukrán háború következtében megdrágult élelmiszer-, üzemanyag- és rezsiárak következtében egyre több brit megélhetési nehézségekkel küszködik.

Egy brit hajléktalan Londonban. A kép illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

A Sky News Plymouth kikötővárosában készített a hétköznapi emberek meredek életszínvonal-zuhanásáról egy drámai hangvételű riportot. Plymouth egykor gazdag város volt a kikötője miatt, de ma már az Egyesült Királyság egyik periférikus, szegény településének számít.

A legfrissebb adatok alapján

Plymouth lakosságának közel ötöde (egész pontosan 18,9 százaléka) túlzottan eladósodott, ami azt jelenti, hogy nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudják kifizetni a rezsiszámláikat.

A halászoktól a nyugdíjasokon át a gyermekes családokig sokan küszködnek a megélhetési válsággal.

A riportban megszólaló Michael Shaw, helyi lelkész úgy próbál meg segíteni, hogy

élelmiszerklubot működtet a rászorulóknak.

A klubhoz bárki csatlakozhat, aki tartós élelmiszerekkel vagy pénzzel kíván segíteni. Bár az élelmiszerklub csak három hónapja alakult, de máris 50 rászoruló családhoz tudtak eljutni.

Michael Shaw elmondása alapján, mivel ő lelkész, ezért

a jelenlegi helyzetben a lelki segítségnyújtás mellett az is a feladata, hogy „etesse az éhes embereket".

Ugyanakkor sokkal szívesebben foglalkozna hagyományos egyházi tevékenységgel, de most úgy látja, hogy erre van szükség.

Egy brit hajléktalan Londonban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Tolga Akmen

A forgatás közben érkezett az élelmiszerklubba Bea Neary, négygyermekes családanya a legkisebb, mindössze kilenchetes kisfiával.

Bea Neary arról beszélt, hogy hétvégére rendszeresen el szokott fogyni a készpénze (Nagy-Britanniában a heti fizetés az elterjedt az Európában általában szokásos havi helyett):

Ezt követően azért panaszkodott, hogy mennyire megdrágult a gáz és a villany. Saját bevallása alapján emiatt rendszeresen szorong. Ugyanakkor

nagyon örül annak, hogy van élelmiszerklub, anélkül nem is tudná, hogy mihez kezdene.

A Sky News beszámolója alapján Plymouth-szerte mintegy 35 jótékonysági szervezet – köztük számos egyház – segít a szegényeken.

Élelmiszerklubok az Egyesült Királyság más városaiban is nyíltak.

Brit nyugdíjas házaspár: „Attól félünk, hogy nem élünk túl még egy telet"

Egy nyugdíjas házaspár nemrég szerepelt a Sky News megélhetési válságról készült riportjában.

A Manchester melletti Wiganben élő Wardék büszke nyugdíjasoknak tartják magukat, akik nem szívesen kérnek segítséget másoktól.

Ennek ellenére Godfrey és Jeanette Ward a Sky Newsnak a múltkor mégis őszintén beszélt a megélhetési problémáikról.

A 70-es éveikben járó nyugdíjas házaspár tagjai azért küzdenek, hogy a nyugdíjukból fedezni tudják az egyre emelkedő energiaszámlák és élelmiszerárak költségeit.

A riportban szó szerint ezt mondták:

Az történt ugyanis, hogy hónapokra víz és fűtés nélkül maradtak, mert elromlott a kazánjuk, amit nem lehetett megjavítani, újat venni pedig nem volt pénzük. Mivel hónapokra fűtés és meleg víz nélkül maradtak, így kénytelenek voltak a szomszédnál zuhanyozni.

Az állandó hideg miatt Jeanette ráadásul tüdőgyulladást kapott.

A házaspár akkor sírva mesélte, hogy ha nem változnak a dolgok, valószínűleg el kell adniuk a házukat, és egy idősek számára fenntartott otthonba kell költözniük, amit amúgy egyikük sem akart.

Miután a Sky News leadta a Ward házaspár felkavaró történetét a megélhetési válságról szóló különkiadásukban, a televízió munkatársait elárasztották a Godfrey és Jeanette számára tett anyagi felajánlások.

Sok mindent kaptak, de ezek közül a legfontosabb egy új kazán, amihez a nagylelkű hírkövetők jóvoltából teljesen ingyen juthattak hozzá. Ezt követően a Sky News munkatársai ismét meglátogatták Wardékat, akik nem győzték kifejezni hálájukat.

Egyre drágábbak az élelmiszerek

A Sky News egy másik adásából kiderül: a Which? közvélemény-kutató 2022. májusi felmérése alapján

a brit háztartások mintegy 57 százaléka mondta azt, hogy az árnövekedések miatt a saját életében megszorításokhoz volt kénytelen nyúlni.

Például: visszafogta a kiadásait, kölcsönkért a családtól vagy a barátaitól, hitelt vett fel banktól, hozzányúlt a megtakarításaihoz, esetleg értéktárgyakat adott el.

2021 májusában hasonló megszorítási intézkedéseket csupán a brit háztartások 38 százaléka hozott.

A Which? legfrissebb felmérése alapján mintegy

kétmillió brit háztartásnak keletkezett hitelkésedelme.

A megkérdezettek

harmada mondta, hogy az energiaárak emelkedése miatt kevesebb meleg vizet használ.

Egy brit koldus. A kép illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

Az átlag rezsiköltségek októbertől majdnem 400 ezer forinttal nőnek évente

Jonathan Brearley, a brit energiaszabályozó hatóság (Ofgem) vezetője szerint az energia-árplafon a gázárak folyamatos ingadozása miatt várhatóan évi 2800 fontra (1,3 millió forint) emelkedik – írja a BBC.

Ez azt jelenti, hogy

egy átlagos brit háztartás rezsiköltségei októbertől évi mintegy 800 fonttal (370 ezer forint) fognak nőni.

Az Ofgem árplafonja Angliára, Walesre és Skóciára vonatkozik, ez összesen 23 millió háztartást jelent. Észak-Írországban nincs árplafon.

Brearley szerint

Egy hajléktalan Londonban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Tolga Akmen

Azt is mondta, hogy

Az Egyesült Királyságban az minősül üzemanyag-szegénységben élőnek, aki a havi jövedelme 10 százalékát, vagy ennél többet kell benzinre, gázolajra költse.

A brit energiaszabályozó hatóság vezetője hozzáfűzte:

Jonathan Brearley szerint két forgatókönyv áll a britek előtt:

Az egyik, hogy béke lesz Ukrajnában és az árak visszaesnek a korábbi szintre, a másik, hogy az árak még tovább emelkedhetnek, főleg akkor, ha megszűnne a gázszállítás Oroszországból.

Európa a földgázszükségletei mintegy 40 százalékát Oroszországból szerzi be, így az ellátás hirtelen leállítása óriási gazdasági nehézségekkel járna.

Ha megszűnne az orosz gázimport, az az Egyesült Királyságot nem érintené közvetlenül, mivel a felhasznált gáz kevesebb mint 5 százalékát importálja Oroszországból, de Európára közvetlenül is hatással lenne, hiszen jelentős keresletnövekedés következne be a kontinensen, ami felnyomná a gáz világpiaci árát, ez pedig előbb-utóbb begyűrűzne a Brit-szigetekre is.