Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint egy tucat bányász rekedt a mélyben Kolumbiában, egyikük már meghalt - videó

explosion mining TOPSHOTS Horizontal
A Colombian soldier stands guard as rescuers work to save 14 miners who are still trapped in a coal mine in the Colombian municipality of Zulia, Norte de Santander Department, on the border with Venezuela, on June 1, 2022. - Rescuers were continuing on Wednesday to try to free 14 miners trapped for two days in a coal mine in Colombia following an explosion that killed one worker, official sources said. The miners are believed to be 200 meters underground with rescuers attempting to dig down 55 meters to access a ventilation circuit "and begin to generate better conditions inside" the mine, Jhon Olivares, mines secretary in the Norte de Santander department, told AFP. (Photo by Schneyder MENDOZA / AFP)
Vágólapra másolva!
A kolumbiai mentők az idő ellenében dolgoznak, hogy megmentsenek 14 szénbányászt, akik hétfő óta egy bányaszerencsétlenség után a föld alatt rekedtek és az életbenmaradásért küzdenek.
Vágólapra másolva!

Különböző gázok felgyülemlése okozta a robbanást, ami elvágta a bányászokat a külvilágtól.

A robbanás kiterjedt hulláma a felszínen ért egy bányászt, aki azóta belehalt az általa szerzett égési sérülésekbe.

A bányászati balesetek nem ritkák Kolumbiában, 2021-ben 148 halálesetet regisztráltak.

A bányászok hozzátartozói virrasztást tartottak egy kis patak partján, nem messze a bánya bejáratától.

- mondta az egyik feleség az RCN rádiónak.

A regionális bányászati titkár, Jhon Olivares nyilatkozta, hogy 200 méterrel a föld alatt vannak, míg néhány helyi média arról számolt be, hogy akár 300 méter mélyen is lehetnek.

A bányát 2021-ben bezárták a magas gázkoncentráció miatt, de 2022. május 19-én engedélyt kaptak az újranyitásra, tehát legálisan működik – folytatta a titkár.

Mentés Kolumbiában Forrás: AFP/Schneyder Mendoza

A mentési munkálatokat a felgyülemlett gáz és a heves esőzések is nehezítették – írja a BBC.

A robbanás olyan erős volt, hogy 15 méterre az alagút bejáratától lángok csaptak fel, amik elnyelték Fabio Cácerest, a 37 éves bányászt, aki azóta meghalt.

A mérnökök dolgoznak az aknák szellőztetésén, a mentőknek eddig 150 métert sikerült előrehaladniuk. A kolumbiai polgárvédelmi erők éjjel-nappal dolgoznak a bányászok kiszabadításán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről