A svéd külügyminiszter aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét

Horizontal Ann linde
Sweden's Minister of Foreígn Affairs Ann Linde signs Sweden's application for NATO membership at the Ministry of Foreign Affairs in Stockholm, Sweden, on May 17, 2022. (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta kedden Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több mint 200 év óta tartó katonai semlegességének.
Vágólapra másolva!

"Úgy érezzük, a lehető legjobb döntést hoztuk meg Svédország számára" - mondta Linde az aláírási ceremónia alatt.

Az aláírt kérelmet továbbítják Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a svéd kormány úgy döntött: benyújtják a csatlakozási kérelmet az észak-atlanti szövetséghez.

A nap folyamán parlamenti vitát tartottak, amelyen csaknem az összes párt támogatta a svéd NATO-tagságot.

A Svédországban kormányzó Szociáldemokrata Párt egy nappal korábban, múlt vasárnap nyilvánította ki, hogy támogatja a skandináv ország NATO-csatlakozását.

Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta kedden Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több mint 200 év óta tartó katonai semlegességének Forrás: AFP/TT NEWS AGENCY/Henrik Montgomery

Akkor Ann Linde Twitter-üzenetében úgy fogalmazott:

A finn parlament várhatóan kedden szavaz a csatlakozási kérelem benyújtásáról

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő vasárnap megerősítette, hogy Finnország be fogja adni csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

A lépést a törvényhozásnak még jóvá kell hagynia, azonban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

A finn parlamentben hétfőn kezdődött a vita az ügyben, és több mint 14 órán át tartott.

Kedd reggel a törvényhozás külügyi bizottsága úgy döntött: javasolni fogja a parlamentnek, hogy hagyják jóvá a csatlakozási kérelem benyújtását.

Finnország is ugyanarra hivatkozva változtatta meg álláspontját a NATO-tagsággal kapcsolatban, mint Svédország.

Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinisto finn államfő Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sanna Marin május 11-én Tokióban arról beszélt, hogy Oroszország ukrajnai háborúja nemcsak az európai, hanem a globális biztonsági környezetet is megváltoztatta, és ennek tükrében úgy látja, Finnország NATO-csatlakozása megerősítené a nemzetközi közösséget, és a közös értékek melletti kiállás jelképe lenne.

A NATO-tagállamok többsége támogatja a két skandináv ország mielőbbi felvételét, de Törökország fenntartásai megnehezíthetik a folyamatot.

Ankara azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és nem hajlandó kiadni Törökországnak olyan embereket, akiket azzal vádolnak, hogy a szervezethez tartoznak.

Sauli Niinisto finn államfő eközben megérkezett kedden Stockholmba, ahol a nap folyamán felszólal a svéd parlamentben, és tanácskozik Magdalena Andersson miniszterelnökkel.

A Twitteren a finn elnök azt írta: "kiváló az időzítés, közös ügyünk egy erős és stabil északi régió kialakítása".