Kovács Zoltán válasza a londoni polgármesternek

Sadiq Khan
Sadiq Khan
Vágólapra másolva!
„A nyugat harca a szélsőjobb ellen fogja meghatározni ezt az évszázadot" című írásában Sadiq Khan a politikai szélsőségeket illető jogos aggályai és a (kizárólag szélsőjobboldali fókuszú) politikai terror elítélése kapcsán több, általában a „liberális demokrácia mintaállamaként" számon tartott országról tesz említést. Magyarország nem szerepel ezen a listán, ugyanis nálunk az ilyen jellegű terror nem létezik. Ennek ellenére Khan megpróbálja hazánkat is beilleszteni okfejtésébe, és régóta lejáratott közhelyeket felemlegetve igyekszik alátámasztani azt a végtelenül abszurd állítást, hogy „a szélsőjobboldal korlátlan hatalommal bír Magyarországon". Ezzel teljes egészében aláássa saját érvelését. Nálunk a szélsőjobboldalnak nincs hatalma - írja az Independentnek küldött cikkében Kovács Zoltán államtitkár.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán ezt írja:


A jelenleg a parlamentben lévő szélsőjobboldali párt az idei választáson a szavazatok kevesebb mint hat százalékát szerezte meg, szemben a jobbközép Fidesz-KDNP szövetség több mint 54 százalékával. Ráadásul a kampányban a baloldali pártok cinikus – de szerencsére sikertelen – szövetségre léptek a szélsőjobboldali Jobbik maradékával.

Sadiq Khan Forrás: (PA)

Khan úrnak igaza van abban, hogy összefüggést lát a politikai szélsőségek és a gazdasági nehézségek, valamint a politikai bizonytalanság között. Magyarországon a stabil kormányzás és a növekvő jólét az elmúlt tizenkét évben elhanyagolható szintre csökkentette a politikai erőszak előfordulásának lehetőségét. A 2010-ig tartó időszakban a baloldali-liberális vezetés még végignézte, miként fokozódik a politikai instabilitás és hanyatlik a gazdaság, miként csorbul a jogállamiság, miként emelkednek fel szélsőjobboldali félkatonai csoportok és erősödnek az etnikai feszültségek. Ennek egyik következménye volt 2008-2009-ben a roma közösség ellen irányuló gyilkosságok sorozata. 2010 óta kormányzati szinten folyamatos, összehangolt és példaértékű erőfeszítések történtek a roma lakosság helyzetének javítására és az etnikumok közötti béke előmozdítására. Ezek sikerét pártatlan megfigyelők nemzetközi szinten is elismerték.

Khan urat szívesen látom vendégül Magyarországon, ahol biztos vagyok benne, hogy nem csupán biztonságban fogja érezni magát, de tévképzeteitől is megszabadulhat – amennyiben ezt ő is igazán szeretné.