Putyin üzent: Az atomháborúban Oroszország 30 perc alatt győzne

Vlagyimir Putyin portré
Moszkva, 2022. április 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvéti liturgián a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a 2022. április 24-éra virradó éjjel. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Vágólapra másolva!
Egy esetleges atomháború kirobbanása az egész Föld állapotát meghatározná, emiatt Putyin űrhivatali vezetője, Dmitrij Rogozin szerint hagyományos fegyverekkel kell legyőzni a gazdaságilag és katonailag is erősebb ellenséget - írta a Mandiner.  Vagyis Putyin üzenete egyértelmű: annak ellenére, hogy egy nem hagyományos háborúban fél óra alatt győznének, nem akar Oroszország atomháborút.
Vágólapra másolva!

A Roszkoszmosz vezetője vasárnap írt bejegyzést a Telegramon arról, hogy Oroszország győzne egy atomháborúban, de az atomháborút el kell kerülni – idézte Rogozint az Independent. Mint ismert, Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője Elon Musk mellett a NATO-t is megfenyegette néhány napja, hanem a komplett NATO-t is. A portál szerint azt azonban nem pontosította, hogy minden NATO-tagra, vagy csak bizonyos országokra gondol.

Dmitrij Rogozin: Egy esetleges atomháború kirobbanása az egész Föld állapotát meghatározná Forrás: RIA Novosti/Sergey Mamontov

A Roszkoszmosz vezetője azt is kijelentette, hogy egy esetleges atomháború kirobbanása az egész Föld állapotát meghatározná. Emiatt szerinte hagyományos fegyverekkel kell legyőzni a gazdaságilag és katonailag is erősebb ellenséget.

Egy másik bejegyzésében pedig arról írt, hogy „a NATO háborút folytat Oroszország ellen, amit nem jelentettek be ugyan, de ez semmit sem változtat a „tényeken". Rogozin az Independent szerint újradefiniálta a „különleges katonai művelet" kifejezést is, amit Moszkva a kezdetek óta használ az Ukrajna ellen indított háborúra. Szerinte „az Oroszországtól elszakadt Ukrajna az oroszok ellen fordult, ezért »a különleges katonai művelet« ma már jóval túlmutat eredeti jelentésén és földrajzi meghatározásán" – idézte a Roszkoszmosz vezetőjét a cikk.

Vagyis Putyin üzenete egyértelmű: azért hagyományos módon harcolnak, mert - fölényük ellenére - nem akarnak atomháborút.

Percről percre közvetítésünk a háborúról itt követhető.