Meghalt az Egyesült Arab Emírségek elnöke

Vertical
(FILES) In this file photo taken on April 30, 2013 Emirati President Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan attends a ceremonial welcome for his state visit in the grounds of Windsor Castle, Berkshire, west of London. - Sheikh Khalifa bin Zayed died on May 13, 2022, official media said. (Photo by Dan Kitwood / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt az Egyesült Arab Emírségek államelnöke, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján, a hírt péntek délután jelentette be a Wam állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A sejk halálát követően az Egyesült Arab Emírségekben 40 napos hivatalos gyász lesz, félárbocra eresztett zászlókkal, és három napig zárva lesznek a minisztériumok és a hivatalos szervek, szövetségi és helyi szinten egyaránt - írja a The National News.

Kalifa bin Zájid Ál Nahaján sejk 73 éves volt.

A halál okát nem közölték.

Meghalt az Egyesült Arab Emírségek államelnöke, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján Forrás: AFP/Dan Kitwood

Az elnök évek óta betegségekkel küzdött, 2014-ben volt egy agyvérzése, így a hivatali ügyeinek nagy részében már nem vett részt, illetve a nyilvános megjelenései is ritkák voltak.

A nevében a testvére, Mohamed bin Zájid, Abu-Dzabi trónörököse irányította az országot.

Az utódlásról még nem érkezett bejelentés, az AP hírügynökség szerint vélhetően ő követi majd az elnöki poszton.

Az országot hét emírség alkotja, az 1996-ban elfogadott alkotmány értelmében a tagállamok emírjeinek 30 napja van a következő elnök megválasztására.

Mindaddig az elnöki feladatokat Mohamed bin Rásid alelnök, Dubaj uralkodója veszi át.