Pácienseit saját mintájával termékenyítette meg egy floridai orvos

Vágólapra másolva!
A bíróság 5,25 millió dolláros kártérítést ítélet meg egy nőnek, aki azért perelte be orvosát, mert a mesterséges megtermékenyítés során saját mintáját használta 1977-ben. Az esetre 45 év után derült fény, miután kiderült, hogy a már felnőtt férfinek valójában az orvos az édesapja - írja a Blikk. az NBC-re hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nő férjén korábban vazektómiát hajtottak végre, így nem lehetett közös gyermekük. Végül a pár úgy döntött, hogy mesterséges megtermékenyítéssel vállalnak gyereket. Donornak egy olyan orvostanhallgatót kértek fel, aki hasonlított a férjre.

2018-ban egy DNS-vizsgálaton derült ki, hogy nem ő az akkor már felnőtt gyermek apja. A beavatkozást végző orvos, John Coates 2019-ben eskü alatt azt vallotta, hogy nem ő a gyermek édesapja, a DNS-vizsgálat azonban bebizonyította, hogy nem mondott igazat.

Később már bevallotta, hogy a saját spermáját használta a megtermékenyítéskor.

Coates nem tájékoztatta a párt, arról, hogy nem a választott donor, hanem a saját mintáját használta fel. Így megszegte a megállapodásukat, amivel kárt okozott a nőnek.

Az orvos ellen egy másik ügy is folyamatban van: 2021-ben egy coloradói nő perelte be őt ugyanezen ok miatt. A férfi orvosi engedélyét idén februárban bevonták.